Tržby za hotelové služby během svátků meziročně klesnou o dvě miliardy

Majitelé hotelů a penzionů utrží letos za služby během svátků méně než v minulých letech. A to i přesto, že v Praze strávily Vánoce desetitisíce cizinců a Silvestr zde oslaví dokonce sto tisíc lidí. Podle odborníka na cestovní ruch Jaromíra Beránka dosáhne meziroční pokles tržeb zhruba dvou miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvestr

Silvestr

„Hlavní roli zde sehrávají dva důvody. Svátky jsou orientovány na víkendy, tudíž pobyty jsou kratší. A v neposlední řadě zahraniční turisté stále vyhledávají odpovídající služby na nižší cenové úrovni, jinými slovy méně utrácejí,“ řekl Jaromír Beránek.

Nový rok přivítá v Praze zhruba sto tisíc cizinců. Nejvíce přijede Rusů, Němců a Italů a každý z nich zaplatí za ubytování a služby spojené se silvestrovskými oslavami zhruba dvacet tisíc korun.

Podle odborníka na cestovní ruch Jaromíra Beránka se nejdéle zdrží Rusové, kteří v Praze rovnou oslaví pravoslavné Vánoce.

„Cizinci již přijíždějí v současných dnech a odjíždějí zpravidla 2. či 3. ledna. Výjimku pochopitelně tvoří ruští turisté, kteří zde zůstávají až do 7. či 8. ledna a v mnoha případech odjíždějí až 10. ledna,“ uvedl Jaromír Beránek.

Za služby během novoročních oslav platí také Češi, kteří se nechávají ubytovat v pražských hotelích a utrácejí více peněz než v minulých letech. Každý z nich utratí za několikadenní pobyt v Praze zhruba deset tisíc korun, tedy přibližně polovinu toho, co zahraniční návštěvníci.

„Dopřávají si nejen příjemné a bohaté silvestrovské večeře, ale i pití a v mnoha případech, zejména v nočních hodinách, vyhledávají ohňostroje a pražské atrakce. V letošním roce předpokládáme, že tomu nebude jinak, protože o silvestrovské noci se budou v Praze teploty pohybovat příjemně někde kolem nuly,“ vysvětlil Jaromír Beránek.

Většina pražských hotelů je pro oslavy Nového roku plně obsazená, volných pokojů je k dispozici jen několik.

Květa Moravcová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme