Turbulence na finančních trzích nestabilizuje ani schůzka Merkelové se Sarkozym

Německo a Francie slibují ambiciózní plán, který povede k záchraně eura za každou cenu. Po včerejším podvečerním setkání to hlásili do světa německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Trh se jim ale zatím nepovedlo přesvědčit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Finance | Foto: Free Digital Photos

Americké akciové indexy tak přerušily nejprudší třídenní růst od března 2009 a vývoj asijských po ránu potvrdil narůstající nervozitu. Tu signalizuje i zájem o americké a německé dluhopisy, které jsou považovány za bezpečnou investici. Euro pak oslabuje - vůči dolaru o 0,1 procenta.

Setkání Merkelové se Sarkozym sice trhy neuspokojilo, ale partner ve společnosti PwC Petr Kříž hodnotí jejich schůzku jako úspěšnou:

„To, co vidím jako pozitivní, je rozhodnutí zakotvit vyrovnané rozpočty zemí eurozóny, protože to je konečně opaření, které směřuje k řešení toho problému a nikoli k jeho odkládání.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Kříž, partner ze společnosti PwC, hodnotí turbulence na světových trzích

Nicméně Evropská unie již má mechanismus ochrany před bankrotem, tzv. Pakt stability a růstu, který ale nebyl dodržován a sankce za nedodržování byly velmi procesně obtížné.

Proto aby byla zajištěna finanční stabilita, musí být ono deklarované ‚zakotvení vyrovnaných rozpočtů‘ dostatečně dodržované. Počítá se tedy s tím, že sankce za nedodržování dohodnutých kritérií by byly uplatňovány automaticky.

„V současné době jsme v oblasti politického koncenzu, a než toto bude zakotveno do práv jednotlivých členských zemí EU, tak to ještě potrvá,“ hodnotí Petr Kříž

Situace na trzích je velmi nestabilní, a proto lze další reakce jen těžko odhadovat.

„Určitě další turbulence přijdou. Otázka je, jak budou velké a jak brzo to nastane,“ předpokládá vývoj Petr Kříž.

Včera navíc přišla zpráva o chabém růstu Německa, francouzský mezičtvtletní růst se zastavil. V současné době je ovšem těžké najít kompromisní řešení, které nebude státy zadlužovat a zároveň podpoří růst ekonomik.

Ideální řešením by bylo, kdyby se podařilo šetření ve spotřebě státu nahradit růstem spotřeby podniků a domácností. „To je skutečně úkol pro Nobelovu cenu za ekonomii,“ dodává s nadsázkou Petr Kříž.

Oslabení eura pak způsobuje přesun poptávky do oblasti švýcarského franku, případně norské koruny. Nejedná se ale o rozsáhlé měny, proto variant stabilních investic mnoho nezůstává.

Ani dosud bezpečná investice do zlata se však nemusí spekulantům vyplatit, neboť i tato komodita má nyní příliš

Roman Chlupatý, Ondřej Houska, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme