Turci zvýšili cla na dovoz amerického zboží, zdraží auta, tabák i alkohol

Turecko prudce zvýšilo cla na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku. Vyplývá to z oznámení zveřejněném v úředním věstníku. Nová cla zřejmě dále posílí nepřátelství mezi oběma zeměmi, které přispělo ke spuštění měnové krize v Turecku.

Ankara Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecké liry (ilustrační foto).

Turecké liry (ilustrační foto). | Foto: Osman Orsal | Zdroj: Reuters

Výnos podepsaný tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdogan zvyšuje cla na osobní auta na 120 procent, na alkoholické nápoje na 140 procent a na tabákové listy na 60 procent Zvýší se také cla na řadu dalšího zboží, včetně kosmetiky, rýže a uhlí.

Euro i koruna oslabují, důvodem je napětí mezi Spojenými státy a Tureckem

Číst článek

Turecký viceprezident Fuat Oktay na twitteru uvedl, že cla u některých produktů byla zvýšena v rámci principu reciprocity v odvetě za vědomé ekonomické útoky Spojených států vůči Turecku, napsaly agentury AP a Reuters.

Turecko-americké vztahy se v poslední době zhoršily kvůli sporům ohledně politiky vůči Sýrii a kvůli tomu, že Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona.

Americký prezident Donald Trump se pak minulý týden rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. U ocele tak bude clo činit 50 procent a u hliníku 20 procent.

Zhoršené vztahy Turecka se Spojenými státy přispívají k poklesu kurzu turecké liry. Ta již od začátku letošního roku oslabila vůči dolaru o více než 40 procent a v pátek zažila největší jednodenní propad od turecké finanční krize v roce 2001.

Propad liry zasáhl světové akciové trhy i kurz eura. Investoři se obávají, že turecké podniky budou mít kvůli slabé liře potíže se splácením dluhů v cizích měnách, což by mohlo mít negativní dopad na evropský bankovní sektor.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme