Vrtkavost měny a předpoklad ekonomické recese. Agentury S&P a Moody's zhoršily rating Turecka.

Mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor‚s (S&P) a Moody‘s v pátek snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka o jeden stupeň. Ratingy se tak dostaly hlouběji do spekulativního pásma. Turecko se nyní potýká s měnovou krizí, za kterou stojí mimo jiné napjaté vztahy se Spojenými státy.

Tento článek je více než rok starý.

Istanbul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko

Turecká vlajka | Zdroj: Reuters

Moody's snížila turecký rating na úroveň Ba3 z dosavadní známky Ba2. Poukázala například na sníženou předvídatelnost politických kroků Turecka a vyjádřila obavy o nezávislost turecké centrální banky. Výhled ratingu Moody's změnila na negativní, což signalizuje, že by v dohledné době mohla přikročit k dalšímu zhoršení ratingové známky. 

S&P snížila rating Turecka na B+ z BB-. Upozornila na mimořádnou vrtkavost turecké liry a předpověděla, že tureckou ekonomiku v příštím roce čeká recese. Výhled ratingu nicméně zůstal stabilní, což naznačuje, že agentura s další změnou ratingové známky v nejbližší době nepočítá.

Spojené státy hrozí Turecku dalšími sankcemi. Žádají propuštění amerického pastora Brunsona

Číst článek

Turecká lira od začátku letošního roku ztrácí vůči dolaru téměř 40 procent. Kromě sporů s USA tlačí liru dolů rovněž obavy z rostoucího vlivu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na ekonomiku a z jeho opakovaných výzev ke snižování úrokových sazeb navzdory vysoké inflaci.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu.

Pokud se rating nachází ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme