Inflace v Turecku dosahuje 79,6 procent, je nejvyšší od roku 1998. Zvyšování cen přispívá pokles liry

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Turecku v červenci dále zrychlilo na 79,6 procenta ze 78,6 procenta v předchozím měsíci. Inflace je nejvyšší od září 1998, údaj je však nižší než odhady analytiků. Ke zrychlení inflace přispívá pokles domácí liry a růst cen energií a komodit. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil turecký statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Ankara Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Loni jsem tašku naplnila za padesát lir, dneska na to potřebuju stovku. Dvojnásobek. A důchod mi za tu dobu zvýšili jen o deset procent.“

Většině Turků kvůli vysoké inflaci prudce klesla životní úroveň. Podle průzkumů veřejného mínění mnozí ztratili důvěru v oficiální údaje | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 2,37 procenta. Údaje jsou o něco lepší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali meziroční inflaci 80,5 procenta a meziměsíční 2,9 procenta.

Nejvíce rostly ceny v dopravě, o 119,11 procenta. Ceny potravin a nealkoholických nápojů se zvýšily o 94,65 procenta.

Prudký růst spotřebitelských cen již donutil úředníky a ekonomy několikrát přepracovat prognózy. Snahy o stabilizaci kurzu domácí liry selhávají a ruská invaze na Ukrajinu zvyšuje ceny všeho, od potravin po energie. Turecká lira vůči dolaru loni oslabila o 44 procent a letos klesla o dalších 27 procent.

Až 90 procent

Inflace v Turecku začala prudce růst poté, co centrální banka koncem loňského roku snížila úroky a od té doby je odmítá zvýšit. Růst cen a slabá důvěra ve vládní politiku vyvolaly prudký výprodej turecké liry. Přední centrální banky ve světě v rámci boje s vysokou inflaci svou měnovou politiku naopak zpřísňují.

Banka Goldman Sachs očekává, že spotřebitelské ceny dosáhnou v říjnu nebo listopadu vrcholu kolem 90 procent. Loni v červenci přitom inflace činila 19 procent.

Obavy z recese se zvyšují. Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí nečekaně klesla o 0,9 procenta

Číst článek

Většině Turků kvůli vysoké inflaci prudce klesla životní úroveň. Podle průzkumů veřejného mínění mnozí ztratili důvěru v oficiální údaje. Rozdíl mezi oficiálními údaji a čísly uváděnými z jiných zdrojů se v posledních měsících výrazně zvýšil. V pondělí podnikatelská skupina v Istanbulu oznámila, že inflace v nejlidnatějším tureckém městě v červenci činila 99,1 procenta. Pokud je údaj správný, byl by to rekordně vysoký rozdíl mezi istanbulskou inflací a celostátními údaji. Skupina ENAG složená z akademiků tvrdí, že meziroční inflace podle jejich výpočtu, který má být prakticky stejný jako vládní, činila v červenci 176 procent.

Jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny energií a potravin, se v červenci zvýšila na 61,7 procenta z 57,3 procenta v červnu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme