Turecko podporuje projekt plynovodu Nabucco

Plynovod Nabucco má plnou podporu Turecka. Tímto potrubím chce Evropská unie získávat zemní plyn z oblasti Kavkazu. Nabucco má vést právě přes Turecko; podpora této země je tak pro projekt klíčová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan | Foto: OSN

Plynovod Nabucco má snížit závislost Unie na ruském plynu. Současná krize mezi Ruskem a Ukrajinou podle Unie ukazuje, že diverzifikace dodávek je zásadně nutná.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan potvrdil zájem Ankary na realizaci projektu. Vyvrátil tak spekulace, že Turecko nevěří v realizaci Nabucca. Podle předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa jsou zájmy Ankary a Bruselu v tomto ohledu shodné:

"V energetické oblasti bychom spolu měli konstruktivně spolupracovat. Pokrok v projektu Nabucco očekávám skutečně brzy."

Nabucco by měl být podle odhadů dokončen nejdříve v roce 2013. Barroso také potvrdil plnou podporu tureckému vstupu do Evropské unie. S tím ale některé členské státy nesouhlasí.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme