Turecko se dnes dozví, jak z ekonomické krize

Turecký ministr ekonomiky dnes uveřejní plán na vyvedení země z ekonomické krize. Kvůli ní zůstalo půl miliónu lidí bez práce a stovky drobných podnikatelů zkrachovaly. Stejně jako v minulých dnech se očekávají mohutné protesty proti současnému kabinetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Program musí obsahovat tvrdé škrty ve státních výdajích a také rychlou reformu bankovního systému i privatizaci významních státních firem. Musí jednak uspokojit požadavky Mezinárodního měnového fondu, který pak na sanaci důsledků současné krize poskytne asi pět miliard dolarů. Jednak musí být přijatelný pro odbory a profesní sdružení a komory.

V minulých dnech se v ulicích mnoha tureckých měst pořádaly desetitisícové demonstrace, na nichž odboráři i drobní obchodníci protestovali proti tomu, že důsledky špatné vládní politiky, kolapsů několika bank a korupčních skandálů dopadly výhradně na jejich bedra. Přes čtyři dny starý zákaz pouličních shromáždění v 11 největších městech neodvolaly odborové centrály dnešní celonárodní protestní demonstrace, jejich cílem není nic menšího než demise vlády.

Markéta Kaclová, Dana Braunová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme