Turismus v Egyptě platí za loňské násilnosti mohutným poklesem

Za pár dní si budou Egypťané připomínat první výročí začátku protestů, které nakonec svrhly prezidenta Husního Mubáraka. Češi znají Egypt často osobně jako místo své romantické, poklidné dovolené. Mocenské otřesy v nejlidnatější arabské zemi ale výrazně zasáhly i tamní turistický ruch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pyramidy patří k největším lákadlům Egypta

Pyramidy patří k největším lákadlům Egypta | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Podle oficiálních statistik egyptského ministerstva cestovního ruchu přijelo vloni do Egypta 9,8 miliónu turistů, zatímco o rok dříve to bylo 14,7 miliónu. Jedná se tedy o propad více něž 33%.O třetinu se tak propadly také příjmy z cestovního ruchu: z 12,5 miliardy dolarů na pouhých 8,8 miliard.

Tento propad turistického ruchu postihuje i celou egyptskou ekonomiku, která se s touto situací musí vyrovnat. Egypt tak po počátečním odmítnutí požádal o půjčku od Mezinárodního měnového fondu ve výši 3,2 miliardy dolarů, která by měla pomoci překlenout tento náhlý a nečekaný propad.

Egyptská média pak přinášejí spekulace, že úřady se snaží s čísly kouzlit a že propad může být ne třetinový, ale až poloviční. Statistiky může zkreslovat i to, že nyní jsou do nich zahrnuti i uprchlíci z Lybie a Palestinci, kteří z pásma Gazy krátkodobě jenom přejíždějí do Egypta za příbuznými, ale které nelze považovat za opravdové turisty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O citelném poklesu turistiky v Egyptě informoval blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Břetislav Tureček

Hoteliéři a lidé v cestovním ruchu jsou zděšení, snižují razantně ceny a zároveň je znát tvrdý konkurenční boj mezi nimi zejména v Káhiře, protože kvůli nepokojům je propad větší právě tam.

Příští týden začne v Egyptě pracovat nově zvolený parlament, ve kterém mají jasnou většinu nábožensky orientované muslimské strany. Radikálové už oznámili, že mají v úmyslu zalít voskem pyramidy, oddělit muže a ženy na turistických plážích, zakázat ženám nošení bikin či zakázat alkohol.

Tato informace již proběhla západními médii. „Ukazuje se ale, že to byl opravdu jenom jakýsi výkřik do tmy,“ hodnotí blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Hlavní nábožensky orientovaná islamistická strana Muslimské bratrstvo se od těchto stanovisek jasně distancuje a deklaruje, že rozhodně nemá v úmyslu jakákoli opatření, která by mohla turistický ruch poškodit, neboť si je vědoma, kolik Egypťanů je na turismu životně závislá.

Břetislav Tureček, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme