Turisté nemusejí mít obavy z cesty do Řecka

Ekonomické problémy jihu Evropy doléhají i na cestovní ruch. Agentura AFP napsala, že Řecko založilo krizovou komisi poté, co turisté a cestovní kanceláře začali ve velkém rušit hotelové rezervace. I v tuzemských médiích se už objevily zprávy, že zájem Čechů o dovolenou v Řecku klesá. A to i kvůli bezpečnostním rizikům. Přitom právě Řecko patří mezi nejoblíbenější destinace českých turistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrám v Korintu

Chrám v Korintu | Foto: Fotobanka stock.xchng, Cristi Modoran

„Aktuální bezpečnostní situace je v letoviscích i mimo ně zcela v normálu. V turistických destinacích byla bezpečnostní situace klidná i dříve, v Athénách se po generální stávce situace uklidnila, ale další vývoj nelze jednoznačně odhadovat,“ říká Jiří Jílek, vedoucí politického a tiskového úseku velvyslanectví České republiky v Athénách a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O podmínkách pro turisty v Řecku mluvili na Rádiu Česko Jiří Jílek, vedoucí politického a tiskového úseku velvyslanectví České republiky v Athénách a Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky

„Ani případné demonstrace však nejsou zaměřeny proti turistům, neměly by tedy být rizikem pro cizince. Raději ale doporučujeme sledovat vývoj bezpečnostní situace a demonstracím se vyhýbat tak, jak to platí kdekoliv jinde. Češi se nemusejí cesty do Řecka obávat.“

Ceny zatím nerostou

Kvůli ekonomickým problémům se diskutuje i o možném zdražování služeb a zboží v Řecku.

„Došlo k opakovanému zvýšení sazeb daní, což se promítá do ceny zboží. Na druhou stranu snižující se koupěschopnost obyvatelstva a určitá nervozita řeckých podnikatelů bude tlačit ceny zase dolů,“ dodává Jílek.

„Zájem o dovolenou v Řecku klesl meziročně o zhruba deset procent v prvních dnech nepokojů v řeckých městech. Postupně se ale vše vrátilo do normálu. Evidujeme zvýšený zájem o situaci v Řecku, nicméně storna zájezdů neregistrujeme,“ uvádí Jan Papež, ředitel odboru vnějších vztahů Asociace cestovních kanceláří České republiky.

„Čeští turisté jsou známí tím, že jsou věrni destinaci, kam pravidelně jezdí na dovolenou. Až 70 procent Čechů, kteří do Řecka cestují, tam jezdí pravidelně. Proto zatím nezaznamenáváme žádný přeliv našich turistů z Řecka do jiných států,“ konstatuje Papež.

Podle Papeže nelze ani očekávat nějaké zlevnění zájezdů do Řecka, jelikož cestovní kanceláře mají již předem sjednané ceny.

„Pokud by někde mohly ceny klesnout, půjde o dvou až tří hvězdičkové hotely, kterým může odejít řecká klientela,“ dodává Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Martin Křížek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme