Turistika se má stále úspěšně rozvíjet, vyplývá z prognóz

Světová turistická organizace by dnes měla oznámit, jak se loni dařilo turistickému ruchu a jaký vývoj očekává v letošním roce. Podle dlouhodobé předpovědi této organizace se v dalších letech očekává další nárůst počtu turistů, i když jich nebude přibývat tak rychle jako doposud. Přesto ale prognózy ukazují, že počet turistů poroste ročně zhruba o 43 milionů a už letos by měl překonat miliardovou hranici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Karlův most z Mostecké věže

Pohled na Karlův most z Mostecké věže | Foto: Miroslav Švec

„Celosvětový nárůst cestovního ruchu lze předpokládat, jenomže Evropa jde do recese a v Evropě bude stagnace a možná mírný pokles a nejinak tomu bude i v České republice,“ předpokládá Jaromír Beránek ze společnosti MAG Consulting, který vývoj cestovního ruchu dlouhodobě sleduje.

Podle Beránka cestovní ruch v dalších letech potáhnou zejména bohatnoucí asijské země. „V posledních letech se projevuje, že jsou to státy BRICS. Také největší nárůsty byly v loňském roce v Brazílii, v Číně a stranou nemůžeme ponechat ani Rusko,“ říká a dodává, že v loňském roce docházelo k překreslování celosvětové mapy cestovního ruchu. Dít se tak prý má i letos.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o druhé na Rádiu Česko byl Jaromír Beránek ze společnosti MAG Consulting

„Došlo k velmi výraznému poklesu, a to až o 12 procent, v severní Africe, i když do severní Afriky z celosvětového hlediska přijíždí pouze 5 procent turistů. O těchto 5 procent turistů se v současné době pere celý svět, Českou republiku a Evropskou unii nevyjímaje,“ říká Beránek a pokračuje:

„V současné době příjmy ze světového cestovního ruchu ve svém národním hospodářství zúčtovává naprostá většina států, konkrétně jich je 183, a všechny tyto státy se všemi legálními prostředky perou o zahraničního turistu a tento trend bude pokračovat i v letošním roce.“

Česko konkuruje cenou

Odborníci upozorňovali na to, že ceny ubytování spadly v Česku loni téměř na historická minima. Česká republika i podle Beránka nekonkuruje na světovém trhu cestovního ruchu kvalitou, ale cenou:

„V loňském roce přijelo do České republiky více jak 6,8 milionů zahraničních turistů. Letos předpokládáme, že to bude o něco méně, ale rozhodně to nebude tak dramatické, jako to bylo v roce 2009, kdy do České republiky přijelo meziročně o více jak 9 procent méně zahraničních turistů.“

Češi prý ale do zahraničí cestují stále rádi a Beránek se domnívá, že nejinak tomu bude i letos: „Výsledky prvních týdnů prodeje zájezdů v letošním roce ukazují, že mnohé zájezdy se prodávají daleko lépe, než tomu bylo v minulých letech.“

Vše podle Beránka ale nakonec ukáže až letní období, kdy bude důležité, jak drahé budou zájezdy, respektive jak levné budou prodeje zájezdů na poslední chvíli, a za kolik se bude prodávat euro a dolar.

„A já mám i určitě obavy, aby byl dostatek klidových zemí, kam by mohli turisté na letní dovolenou jet,“ uzavírá Beránek.

Naďa Bělovská, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme