Tuzemáku zůstane jeho současné složení. Češi a Slováci od EU dostali výjimku

Česko a Slovensko dostaly od Evropské komise výjimku a mohou při výrobě alkoholického nápoje tuzemák dalších pět let používat tradiční rumový éter. Stálý výbor Evropské komise výjimku potvrdil v úterý dopoledne. Přechodné období na jeho přidávání v současném složení vyprší v Evropské unii na konci tohoto týdne. Déle ho nechtěla povolit kvůli obsahu škodlivého furanu.

Tento článek je více než rok starý.

Lucemburk / Praha / Bratislava (Aktualizováno: 11:42 17. 4. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expedice posledních lahví s označením Rum tuzemský. (Ilustrační snímek)

Láhev tuzemáku, tehdy ještě tuzemského rumu (archivní foto) | Foto: Jiří Berger / Mafra | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Rum se v České republice takhle vyrábí už 150 let, takže jsme rádi, že se k tomu Evropská unie postavila tak, že nějakou výjimku nám udělí,“ komentoval očekávaný souhlas výboru ministr zemědělství v demisi za hnutí ANO Jiří Milek.

Komise na poslední chvíli prosadila, aby výjimka byla omezena na pět let. Česko však žádalo výjimku neomezenou.

Rumové aroma obsahuje látku furan, která podle testů může způsobovat rakovinu. Do cukrářských výrobků se proto bude moci přidávat rumová příchuť už jen s nezávadnými přísadami. 

TUZEMSKÝ RUM TUZEMÁKEM

V roce 2003 se v Bruselu poprvé dostalo tuzemskému rumu pozornosti. A to kvůli jeho složení. Protože se nevyrábí ze třtiny, musel přestat používat označení „tuzemský rum“.

Na trh v Evropské unii je povolené uvádět jen potravinové přídavky, které nejsou zdraví nebezpečné. Přechodné období na používání tradičního rumového aroma mělo Česko a další země od roku 2012.

V Česku podle Hospodářských novin dlouhodobě klesá konzumace kdysi oblíbeného nápoje. Od 90. let spadla podle dat statistického úřadu až o 30 procent. Na druhou stranu lidé kupují dražší alkohol.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme