Tuzemské pojišťovny zřejmě příští rok zdraží povinné ručení

Přestože nový silniční zákon od července zklidnil dopravu a policisté hlásí pokles počtu vážných nehod se smrtelnými úrazy, pojišťovny o prázdninových měsících snížení počtu nehod nezaznamenaly. Uvažují proto o dalším zdražení pojistek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabouraná auta

Nabouraná auta | Foto: Jan Rosenauer

Zatímco policejní statistiky tvrdí, že po zavedení bodového systému nehod ubylo, podle pojišťoven je tomu naopak. Důvodem může být to, že klienti musí nyní hlásit policii nehody až při škodě nad 50.000 korun, takže při menších škodách policisty z obav z přidělení trestných bodů raději nevolají.

"Jak z povinného ručení, tak z havarijního pojištění nám počet nahlášených škod spíše roste. Je to velmi markantní u havarijního pojištění, kde je to o 18 procent víc než za srovnatelné období loňského roku, to znamená za prázdniny," říká mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Česká pojišťovna oznámila, že už teď je zřejmé, že s ohledem na dosavadní výsledky bude muset sazby pojistného změnit. "Náhrada škody neustále roste," vysvětlil mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Policejní statistika dopravních nehod a statistiky pojišťoven se podle něj rozhodně nedají překrývat.

Jasno by mělo být do konce příštího měsíce. "Ceny zveřejníme nejpozději v listopadu, takže určitě na konci října tyto informace určitě poskytneme," slibuje za pojišťovnu Allianz mluvčí Milan Káňa. Změna, kterou přinesla novela silničního zákona, se podle něj prozatím u Allianz nijak výrazně neprojevila.

Oba letošní prázdninové měsíce byly v počtu mrtvých na českých silnicích nejmírnější za posledních 36 let, vyplývá z předběžných statistik policejního prezidia. Výrazné snížení policie zaznamenala i ve statistikách všech nehod, kterých v červenci ve srovnání s rokem 2005 ubylo téměř o třetinu. V srpnu to bylo o necelou třetinu.

Lenka Šumová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme