Úvěry se mají platit včas, naše ale byly sporně předčasně zesplatněny, uvedl Tvrdík k dluhu CEFC

Dosavadní místopředseda evropské pobočky čínské CEFC Jaroslav Tvrdík na twitteru potvrdil, že čínským státem vlastněná společnost CITIC Group v dohodnutém termínu nesplatila dluh CEFC. Zabránily tomu podle něj čtvrteční kroky J&T, která odvolala představenstvo CEFC Europe a nahradila ho krizovým managementem. Tvrdík současně ujistil, že firma má peníze na zaplacení dlužných 450 milionů eur připravené.

Praha (Aktualizováno: 12:58 19. 5. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík před zápasem hovoří k fanouškům. Vedle něj stojí Dana Lukešová, dcera Františka Pláničky, po němž Slavia slavnostně pojmenovala v Edenu jižní tribunu.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík před zápasem hovoří k fanouškům. Vedle něj stojí Dana Lukešová, dcera Františka Pláničky, po němž Slavia slavnostně pojmenovala v Edenu jižní tribunu. | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

„Úvěry se mají platit včas, souhlas. Naše ale byly sporně předčasně zesplatněny. Původní termín byl 31. 7. 2018. V úterý dostal CITIC/CEFC China termín zaplacení do dneška (do pátku) do 14:00. Nebýt včerejších (čtvrtečních) úkonů a při dodržení zákonné povinnosti součinnosti věřitele, bylo uhrazeno,“ napsal Tvrdík.

‚Odvolává Jaroslava Tvrdíka...‘ Projděte si dokument, přes který chce J&T ovládnout čínskou CEFC

Číst článek

Spolumajitel J&T Patrik Tkáč v pátek na twitteru uvedl, že místo placení podal Tvrdík 40 předběžných opatření. „Jsme připraveni okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a odevzdat klíče,“ napsal Tkáč na twitteru slovensky.

J&T ve čtvrtek uvedla, že ke změnám přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv. Podle právníků jsou kroky J&T standardním opatřením věřitele. Tvrdík ale na twitteru položil otázku, zda skutečným účelem odvolání představenstva CEFC nebylo zablokování možnosti dlužníka v termínu zákonně zaplatit.

Tvrdík podotkl, že předseda představenstva čínské firmy CITIC Group v Česku jednal ke konci dubna osobně jak s vedením J&T, tak s prezidentem Zemanem, poté podepsal právní garanci zaplacení a poslal na účet v ČR 475 milionů euro. „Opravdu někdo věří, že nechce zaplatit?“ dodal Tvrdík.

Na twitteru se Tvrdík podle svých slov vyjádřil nepřesně. „Právní záruka za úhradu dluhu CEFC předsedou představenstva osobně byla vystavena 8. května. A 475 milionů eur bylo na účet v Praze zasláno 17. května,“ napsal v sms serveru iROZHLAS.cz. 

Tvrdík: Nikdo přijíždět nemusí

Představitelé čínské státní společnosti jsou podle Tvrdíka v Praze od 7. května. „Není potřeba, aby kdokoli další přijížděl. Asi se tweet špatně pochopil, příště i já budu přesnější,“ doplnil.

„Představitelé CITIC Group jsou v Praze od 7. května. Není potřeba, aby kdokoli další přijížděl.“

Jaroslav Tvrdík

Na dotaz, zda se chystá další setkání prezidenta Zemana či J&T se zástupci CITIC Group, Tvrdík už nereagoval. Stejně tak to odmítl komentovat mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Je to předčasná otázka. Nemohu nic potvrzovat. Vyčkejme vývoje dalších dnů,“ řekl Radiožurnálu.

Mluvčí J&T Private Investments Petr Málek v sobotu řekl, že společnost nebude nové Tvrdíkovo vyjádření komentovat. 

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy korun). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. J&T už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality.

Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

Aktivity CEFC

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy korun).

kno, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme