Tvůrci programu Skype se soudí s jeho majitelem

Skype, jeden z nejznámějších systémů, který umožňuje telefonické spojení přes internet zhruba 443 milionům uživatelů, má problémy. Kromě malých zisků se do soudních sporů dostali nynější majitel, firma eBay a původní tvůrci programu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Skypování" - telefonování prostřednictvím internetu

"Skypování" - telefonování prostřednictvím internetu | Foto: Hynek Bulíř

Internetová aukční síť eBay totiž zjistila, že nemůže program inovovat a společnost Joltid, která provozuje nynější technologii, novému majiteli Skype vypověděla smlouvu.

Jádrem celého sporu jsou podle redaktora serveru Lupa.cz Karla Wolfa peníze: "Společnost Joltid si řekla o naprosto enormní navýšení poplatků za provoz technologie, což eBay nemohla očekávat. Vypadá to, že společnost Joltid chce Skype potopit nebo vydírat eBay."

Americké Komisi pro cenné papíry proto společnost eBay napsala: "Aktivity Skype tak, jak fungují dnes, už pravděpodobně nebudou možné."

Podle Wolfa by spor mohl vést až k ukončení bezplatného telefonování po internetu: "Myslím si, že vývoj bude více směřovat ke klasickému VoIPu a lidé se budou muset smířit s tím, že služba bude zpoplatněna."

Přehrát

00:00 / 00:00

O soudním sporu o program Skype mluvil na Radiu Česko redaktora serveru Lupa.cz Karel Wolf.

Přečtěte si také:
Skype otevírá vývojářské centrum v Praze

Patricie Polanská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme