Vyhazov jako konec amerického snu? Mnozí zahraniční zaměstnanci sociálních sítí ztratí i víza

Tisíce specialistů z technologických firem v americké Kalifornii v posledních měsících řeší nové problémy. Kvůli masovému propouštění v centrálách sociálních sítí jim hrozí, že v nejbližší době přijdou nejen o práci, ale budou navíc muset opustit zemi. Své pracovníky totiž nepropouští jen nový majitel Twitteru, ale i další technologické firmy.

San Francisco Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ikony sociálních sítích

Kromě Twitteru propouští v Silicon Valley i další velké firmy (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Za obavy může nejen Twitter. Ten přitom opustily tisíce zaměstnanců – ať už dobrovolně, nebo nuceně – poté, co firmu převzal miliardář Elon Musk a začal ve fungování sítě provádět rozsáhlé změny.

V posledních měsících se ale propouštělo i v dalších firmách v Silicon Valley. Například ve společnostech Amazon nebo také Meta, které patří sítě jako Facebook a Instagram. Ty dávaly zaměstnancům sbohem, protože očekávaly ekonomické problémy.

Propouštění z Twitteru? ‚Vždy je pár lidí, kteří jsou nepostradatelní a zvnějšku nejsou vidět,‘ míní Šlerka

Číst článek

Některým propuštěným ale ztráta zaměstnání může způsobit ještě více vrásek na čele. Pro americké technologické firmy totiž v Kalifornii často pracovali specialisté z Indie, kteří měli jen pracovní víza. Díky nim mohli ve Spojených státech pracovat až šest let.

Pokud ale o práci přišli, tak jim zákon nařizuje, aby si buď do 60 dnů našli novou, nebo zemi opustili. Protože se ale skoro najednou bez práce ocitlo několik tisíc takových lidí, najít si něco nového je pro ně často hodně těžké.

Ti šťastnější z nich proto vytvořili několik zvláštních platforem, které sdružují firemní náboráře, propuštěné zaměstnance i bývalé manažery, kteří mají nebo v minulosti měli podobný problém, a propojují je s firmami.

Jednu z těch platforem vytvořil indický manažer společnosti Meta, když ve skupině v aplikaci WhatsApp zjistil, že několik jeho kolegů řeší podobný problém.

Zdeněk Novák, zuj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme