Sociální sítě na vzestupu: Twitteru po letech přibývají uživatelé, populární je i Snapchat

Provozovatel sociální sítě Twitter v prvním čtvrtletí zvýšil čistý čtvrtletní zisk na 191 milionů dolarů, počet měsíčních aktivních uživatelů se pak v porovnání s předchozími třemi měsíci překvapivě zvýšil o devět milionů na 330 milionů. I Snapchatu vzrostl v letošním prvním čtvrtletí poprvé za tři kvartály počet uživatelů. Údaj ostře sledovaný investory a zadavateli reklamy vzrostl o čtyři miliony na 190 milionů a překonal očekávání.

USA Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální sítě a jejich mobilní aplikace. Facebook, Instagram, Twitter i Snapchat a Spotify. (Ilustrační snímek)

Sociální sítě a jejich mobilní aplikace. Facebook, Instagram, Twitter i Snapchat a Spotify. (Ilustrační snímek) | Foto: Tero Vesalainen | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Dopamin za lajk. Sociální sítě jsou komerční veletrh a roste kvůli nim úzkost i deprese, říká neurolog

Číst článek

Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadovali, že společnost Twitter naopak o 2,2 milionu uživatelů přijde a vykáže jich jen 318,8 milionu. Technologická firma Snapchat provozující fotografickou aplikaci snížila svou ztrátu o 20 procent na 310 milionů dolarů (sedm miliard Kč ), vyplývá z jejího sdělení, z něhož cituje agentura DPA.

Spamy pryč

Twitter se snaží zkvalitnit služby a vymazává tisíce spamů a podezřelých účtů. Rozhodl se také, že v následujícím čtvrtletí přestane počty měsíčních aktivních uživatelů zveřejňovat. Oznamovat bude jen počty každodenních uživatelů, kteří denně dostávají reklamu, a dají se tedy zpeněžit. Jejich objem narostl v období od ledna do března meziročně o 12 procent na 134 milionů.

Tržby Twitteru se v prvním kvartálu zvýšily o 18 procent na 787 milionů dolarů. Analytici odhadovali, že se tržby vyšplhají jen na 776,1 milionu. Tržby povzbudily především příjmy z reklamy, které činily 679 milionů dolarů.

Facebook ukládal nezašifrovaná hesla i uživatelů Instagramu. Jde o miliony lidí

Číst článek

Díky prudkému nárůstu příjmů z reklamy stouply tržby i Snapchatu o téměř 40 procent na 320 milionů dolarů. Analytici v průměru očekávali tržby jen ve výši 306,6 milionu USD.

Podle odhadu analytiků společnosti Refinitiv se měl počet uživatelů Snapchatu zvýšit jen na 187,2 milionu. Stále ovšem zůstává pod 191 miliony, kam se vyšplhal loni, připomněla agentura Reuters. Snapchat také nezveřejnil odhad budoucího růstu počtu uživatelů a varoval, že jich ve druhém čtvrtletí obvykle přibývá méně než v prvním kvartálu.

Firemní akcie přidaly ihned po zveřejnění hospodářských výsledků 12 procent, posléze ale většinu svých zisků smazaly. Od začátku letošního roku nicméně svou hodnotu více než zdvojnásobily.

Twitter investory zklamal odhadem hospodářských výsledků na aktuální čtvrtletí. Podle firmy se tržby budou pohybovat mezi 770 a 830 miliony dolarů. Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadují tržby ve výši 819,5 milionu dolarů. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme