U Berlína vyroste další velké letiště

Po letitých tahanicích dostala konečně zelenou výstavba obřího letiště Berlín-Brandenburg. Miliardový projekt povolil Správní soud v Lipsku. Stanovil ale jednu podmínku - zákaz nočních letů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 747 společnosti Lufthansa

Boeing 747 společnosti Lufthansa | Foto: Lufthansa

Patnáct let znemožňovaly realizaci plánu na vznik třetího největšího německého letiště protesty obyvatel jižní části Berlína. Teď rozhodl Lipský soud v konečné instanci o tom, že se současné letiště Schönefeld může rozšířit na mamutí komplex. Od půlnoci do páté hodiny ranní ale musí ranveje ztichnout.

"40.000 pracovních míst, to není zbožné přání, ale výsledek tvrdých analýz," vyzdvihl berlínský starosta Klaus Wowereit další přednost projektu. Ten počítá se zprovozněním letiště s roční kapacitou 22 miliónů pasažérů už za pět let.

Otevření mamutího komplexu Berlín-Brandenburg bude také znamenat uzavření dalších letišť v metropoli, Tegel a Tempelhof.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme