U pobřeží Afriky bylo objeveno nové naleziště ropy

Energetické společnosti zřejmě objevily u pobřeží Afriky nové naleziště ropy. Oblast, ve které se ropa nachází, se táhne podél afrického západního pobřeží, začíná u Sierry Leone a končí u břehů Ghany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

Zatím ale není jasné, jak velký objem ropy se v oblasti skutečně skrývá. Výsledky průzkumných vrtů nicméně ukazují, že by mohlo jít o miliardy barelů.

Konsorcium energetických firem v čele s americkou společností Anadarko Petroleum chce v příštích pěti letech rozpracovat několik projektů a zahájit na místě těžbu. Upozornil na to britský ekonomický list Financial Times.

Přehrát

00:00 / 00:00

O objevení nového ropného pole v Africe mluvili na Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Petr Čermák a odborník na geopolitiku Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha.

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka je tento objev důležitý hlavně pro společnosti, který se na průzkumu podílely: "Pro trh s ropou to není zásadní zpráva. Odhaduje se totiž, že ve vrtu, který společnosti provedly, se najde přibližně 600 milionů barelů ropy. Denní spotřeba ropy ve světě je 85 milionů barelů, takže přímo tento vrt by vystačil pouze na pár dnů."

Podle něj ale také záleží na tom, zda se v dané oblasti neobjeví další, daleko větší ropné pole. "Afrika je už po několik let považována za perspektivní místo k těžbě. Podle odhadů by se u pobřeží Afriky mohly pohybovat rezervy v řádu několika miliard barelů," uvádí Čermák.

Hrozí spory o ropu?

Pokud by opravdu šlo o kontinuální ložisko, které by zahrnovalo i Pobřeží slonoviny a Libérii, mohlo by dojít k určitým sporům mezi jednotlivými státy.

"Tyto země nejsou institucionálně dost silné na to, aby zvládly sami provozovat hlubokomořskou těžbu, která je technicky i finančně náročná. Dá se tedy předpokládat, že s jistou asistencí zemí, ze kterých pocházejí firmy, které objev provedly, by mohlo dojít k tomu, že by si pobřežní vody rozdělily celkem klidně," myslí si odborník na geopolitiku Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha

Problémem by ale podle něj mohl vzniknout, pokud by některá země ropu neměla. "Pokud by se ukázalo, že Libérie a Pobřeží slonoviny nemají vůbec nic, tak tam by to potom byl možný vznik konfliktu."

Peníze z ropy chudobu nezmírní

Romancov zároveň neočekává, že by zisky z ropy měly vliv na růst životní úrovně jednotlivých států: "Země by mohly zbohatnou velice rychle, otázka je jakým způsobem by se toto bohatství přeneslo směrem dovnitř do společnosti."

"V posledních zhruba pěti letech se objevily v Africe dvě nové "ropné mocnosti", a to Angola a Rovníková Guinea. Ani v jednom případě nejsme svědky toho, že by se ropné bohatství rovnoměrným způsobem distribuovali směrem dovnitř společností," uvádí odborník na geopolitiku.

Podle romancova dochází pouze k extrémnímu zbohatnutí vládních nebo politických elit.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme