Uber je přepravní služba a musí žádat o licenci, tvrdí poradce Soudu Evropské unie

Elektronická platforma Uber, která poskytuje alternativní způsob taxislužby, spadá do kategorie přepravních služeb. Tudíž je možné jí ukládat povinnost opatřit si licence a povolení podle příslušných zákonů zemí, v nichž je aktivní. Uvedl to generální advokát Soudu Evropské unie, který soudnímu dvoru poskytuje právní poradenství. Soud se může, ale nemusí ve svém rozhodování tímto názorem řídit, ale většinou tak činí.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu.

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu. | Zdroj: Reuters

Unijní soud v tiskovém prohlášení uvedl, že „jakkoliv se jedná o novátorský koncept, spadá elektronická platforma Uber do oblasti dopravy".

Uber podle poradce „nemůže uplatňovat zásadu volného pohybu služeb zaručenou unijním právem pro služby informační společnosti".

Od čtvrtka už přitom služba Uber přestává poskytovat svou službu v Brně. Reaguje tak na předběžné opatření, jímž soud firmě zakázal ve městě provozovat taxislužbu za podmínek, za jakých ji Uber nabízí. Uber se podle informovala mluvčí firmy Miroslavy Jozové proti rozhodnutí odvolá a věří, že bude moci v Brně brzy zase působit. Zdůraznila také, že na činnosti Uberu v Praze se nic nemění.

Uber svou taxislužbu poskytuje v mnoha zemích světa a mnohde se dostal do sporu s místními samosprávami, v Brně začal fungovat od února. Služba funguje tak, že si zákazník pomocí mobilní aplikace zadá požadavek. Po svezení se mu strhne částka z platební karty podle vzdálenosti, kterou zaznamená aplikace pomocí GPS. V systému funguje i hodnocení řidiče zákazníkem. Řidičem se může stát, kdokoliv chce, služba a řidiči tedy nesplňují požadavky na taxislužbu. To vadí klasickým taxislužbám, které Uber považují za nekalou konkurenci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme