Uber uspěl s odvoláním proti ztrátě licence. Bude tak v Londýně fungovat dál

Americká alternativní taxislužba Uber uspěla s odvoláním proti ztrátě licence pro provoz svých aktivit v Londýně. Britský soud v úterý udělil Uberu novou licenci na zkušební dobu 15 měsíců. Dospěl totiž k závěru, že firma potřebným způsobem upravila svou činnost.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu.

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu. | Zdroj: Reuters

Londýnský úřad zodpovědný za dopravní systém se loni v září rozhodl neobnovit provozní licenci Uberu kvůli údajným bezpečnostním rizikům pro veřejnost. Londýnská licence Uberu vypršela na konci září, firma ale mohla do vyřešení odvolání pokračovat v provozu.

Uber začal působit v Londýně v roce 2012. V současnosti má v hlavním městě Británie kolem 45 000 řidičů a 3,6 milionu zákazníků.

Proč nebyl Rozner v regionální kanceláři? ‚Probíhají tam úpravy, doložil fotodokumentaci,‘ vysvětluje Fiala

Číst článek

Firma v rámci odvolacího řízení připustila, že loňské rozhodnutí úřadu bylo správné. Dokázala však soud přesvědčit, že se její firemní kultura od té doby změnila.

Spolupráce s úřady

Uber v Londýně čelil útokům ze strany tradičních taxikářů, kteří poukazovali mimo jiné na nedodržování bezpečnostních pravidel. Firma se stala rovněž terčem kritiky ze strany odborů a zákonodárců.

Londýnský starosta Sadiq Khan v úterý zdůraznil, že rozhodnutí soudu neznamená, že Uber má nyní zcela volné pole působnosti. „Bez ohledu na to, jak jste velcí či silní, musíte hrát podle pravidel. Zvláště když je ve hře bezpečnost Londýňanů,“ uvedl. „Uber získal 15měsíční licenci pro provoz v Londýně. Ale s jasně stanovenými podmínkami, které bude úřad důsledně kontrolovat,“ dodal.

Společnost Uber slíbila, že bude s úřadem zodpovědným za dopravní systém nadále spolupracovat, aby získala zpět jeho důvěru a rozptýlila jeho obavy. „Zároveň budeme zákazníkům poskytovat nejlepší možné služby,“ prohlásil šéf britských aktivit Uberu Tom Elvidge.

Autonomní vůz společnosti Uber podle vyšetřovatelů nedokázal chodkyni rozeznat a zabránit nehodě

Číst článek

Útoky taxikářů

Svaz licencovaných taxikářů LTDA označil rozhodnutí soudu za zklamání. „Soudní systém dnes zklamal Londýňany a nechal zvítězit agresivní nadnárodní korporaci,“ prohlásil generální tajemník LTDA Steve McNamara.

Kvůli odporu ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb čelí Uber regulačním a právním překážkám po celém světě. S problémy se potýká i v České republice, kde proti němu taxikáři opakovaně protestovali.

Tradiční taxislužby považují alternativní přepravce za nekalou konkurenci, protože řidiči služeb, jako je Uber, nemají auta evidovaná jako vozy taxi, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme