Uber stopne svou službu v Oslu. Couvá, dokud 'nadějné' Norsko nezmění pravidla

Uber v pondělí oznámil, že na konci října v norském Oslu pozastaví svou nelicencovanou službu UberPOP. Informovala o tom agentura Reuters. "Uberu nastala nová éra, musíme se změnit," vysvětlila společnost. Chce vyčkat, než Norsko zavede nová pravidla pro taxislužby. Tamní vývoj přitom kvituje s nadějí.

Oslo Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uberu nastala nová éra - a spolu s ní i pauza služby UberPOP v Norsku, oznámila společnost.

Uberu nastala nová éra - a spolu s ní i pauza služby UberPOP v Norsku, oznámila společnost. | Foto: Scott Garfitt REX/Shutterstock | Zdroj: Fotobanka Profimedia

"Po zlém jsme se naučili, že se jako společnost musíme změnit, abychom sloužili milionům jezdců a řidičů, kteří na nás spoléhají. S naším novým ředitelem Darou Khosrowshahim na palubě nastala Uberu nová éra," uvedla oblíbená přepravní služba v prohlášení citovaném Reuters.

Pohodlná služba i nepřítel taxikářů. Co je to Uber a proč by kvůli němu někdo chtěl blokovat Prahu?

Číst článek

"Proto nyní nastal čas pozastavit v Norsku UberPOP, abychom ji pak znovu spustili pod novými regulacemi," oznámil Uber. Stopku službě vystaví od 30. října a má platit tak dlouho, dokud norská vláda nezmění legislativu týkající se taxislužeb.

UberPOP (v Česku známá pod stejným názvem) je jednou ze tří v Norsku nabízených služeb Uberu. Jedná se o běžnou a nejlevnější nabídku, ovšem nelicencovanou, na rozdíl od nastandardů UberBLACK a UberXXL, které licenci mají a budou v provozu i nadále. UberPOP má v Oslu přibližně 280 tisíc uživatelů a stovky registrovaných řidičů, upřesňuje Reuters.

Tlak na Uber

Populární služba Uber, která je dostupná jako aplikace na mobilním telefonu, se potýká s nepřízní a tlakem ze strany tradičních taxi společností a regulačních úřadů.

KOMENTÁŘ: Uber vs. Londýn, Londýn vs. lid

Číst článek

Například v Česku proti Uberu v posledních týdnech bouřlivě protestovala část tuzemských taxikářů. Samotnou službu UberPOP pak už stoply některé evropské metropole jako Brusel či Paříž.

A dopravní úřad v britském Londýně v září odmítl Uberu prodloužit provozní licenci s odůvodněním, že praktiky Uberu pokládá za bezpečnostní riziko pro veřejnost.

Sám Uber se ve Finsku už letos v červnu rozhodl k podobnému kroku jako nyní v Oslu. UberPOP tam dočasně pozastavil, dokud nevstoupí v platnost nový taxi zákon.

Nový šéf Uberu Dara Khosrowshahi na archivním snímku z roku 2010. | Zdroj: Reuters

O dva měsíce později nastoupil do čela Uberu již zmíněný nový ředitel Dara Khosrowshahi, který ve funkci nahradil spoluzakladatele firmy Travise Kalanicka s příslibem, že působení firmy pozmění.

Naděje v Norsku

Jak dlouho může stopka UberPOPu v Oslu trvat, není jasné - závisí to na dalším postupu norské vlády. Nicméně Uber v pondělním prohlášení uvedl, že tamní vývoj považuje za nadějný.

Kvituje například vytvoření vládního výboru pro záležitosti sdílené ekonomiky, který již doporučil zrušení některých opatření spjatých s taxislužbami. Připomíná také stanovisko Evropského sdružení volného obchodu, podle něhož Norsko taxi licence nezákonně omezuje.

"Norsko si zaslouží modernizované zákony, které podporují inovaci a soutěž a přitom zachovají speciálnost norského modelu. Doufáme, že (norská) vláda tato opatření zavede brzy, abychom mohli spustit novou a vylepšenou verzi produktu, který si tolik lidí oblíbilo," uvedl Uber.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme