Za dva roky starý únik dat pokuta. Uber musí v Británii a Nizozemsku zaplatit celkem přes 26 milionů

Britský a nizozemský regulační úřad v úterý vyměřily pokuty alternativní taxislužbě Uber za to, že nedokázala ochránit osobní informace milionů svých zákazníků při kybernetickém útoku v roce 2016. Britský úřad na ochranu osobních údajů (ICO) požaduje 385 000 liber (11,3 milionu Kč), jeho nizozemský protějšek 600 000 eur (15,5 milionu Kč).

Londýn/Amsterdam (Aktualizováno: 13:29 27. 11. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu.

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu. | Zdroj: Reuters

Hackeři ukradli Uberu data 57 milionů zákazníků a sedmi milionů řidičů v říjnu 2016. Šéf firmy Dara Khosrowshahi to ale oznámil až v listopadu 2017 s tím, že se to dozvěděl teprve nedávno.

Společnost hackerům zaplatila 100 000 dolarů (asi 2,3 milionu korun v dnešním kurzu), aby data vymazali a o útoku mlčeli.

Uber zavádí v pěti městech USA měsíční předplatné, zákazníci nebudou muset řešit výkyvy cen

Číst článek

„Nešlo jen o vážné selhání Uberu v oblasti bezpečnosti dat, ale o naprosté ignorování zákazníků a řidičů, jejichž osobní informace byly ukradeny. Dotyčným to společnost sdělila až více než po roce. Místo toho zaplatila hackerům, aby stažená data zničili,“ prohlásil šéf vyšetřování ICO Steve Eckersley.

„Zaplacení útočníkům a následné mlčení nebylo podle našeho názoru vhodnou odpovědí na kybernetický útok,“ dodal.

V Británii unikla data 2,7 milionu osob, v Nizozemsku 174 000.

Ukradená data zahrnují jména zákazníků, jejich adresy, mobilní telefony a e-mailové adresy. V případě řidičů útočníci získali i jejich řidičské průkazy a další informace. Uber nicméně sdělil, že neunikla čísla platebních a kreditních karet, bankovních účtů, data narození, místa jízdy nebo čísla sociálních pojistek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme