Uber podepsal s vládou memorandum o fungování. Řidiči budou muset splnit podmínky pro taxikáře

Zástupci vlády a společnosti Uber v pondělí podepsali společné memorandum. V něm se společnost zavazuje mimo jiné ke zřízení živnostenského oprávnění, její řidiči musí splnit podmínky pro běžné taxikáře, sdělila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Memorandum mělo být původně podepsáno do konce března, kvůli jednání o konkrétních bodech ale byl podpis odložen.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu.

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu. | Zdroj: Reuters

Provozovatelé taxi kritizovali firmy Uber a Taxify za to, že nedodržují zákon, jezdí bez licence a taxametrů. Taxikáři na protest proti působení obou firem v hlavním městě několikrát blokovali dopravu.

Samořízený vůz firmy Uber srazil v USA chodkyni, v nemocnici zemřela. Firma přerušila testy

Číst článek

„Jsem ráda, že se nám po vleklých jednáních podařilo dospět k dohodě. Uber se mimo jiné zavázal, že si neprodleně zřídí živnostenské oprávnění a zajistí, aby jeho řidiči splňovali veškeré podmínky, které po nich vyžaduje zákon,“ uvedla Krnáčová. Dokument byl podepsán za účasti představitelů Prahy.

Za tři měsíce bude další jednání, na kterém se město a vláda plánují podle Krnáčové ujistit, zda Uber své závazky splnil. „Město mezitím bude samozřejmě pokračovat v kontrolách,“ dodala.

Nevyjasněné body memoranda

Na podpisu memoranda se vláda a Uber domluvily na začátku března a podepsáno mělo být podle původních plánů do konce března. Mluvčí vlády Barbora Peterová na začátku dubna sdělila, že důvodem odkladů podpisu byly některé nevyjasněné body v memorandu.

Uber se dohodl s vládou. Bude podnikat z Česka a evidovat tržby

Číst článek

Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Tradiční taxislužby v uplynulých měsících uspořádaly na protest proti Uberu a Taxify několik pomalých jízd Prahou, kterými blokovaly dopravu.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a Krnáčová po několika protestech vyzvali Uber dopisem, aby firma dodržovala zákony, nebo zvážila ukončení služeb v zemi. Taxikáři memorandum v uplynulých týdnech označili za generální pardon Uberu.

Služby Uberu v Praze využívá podle informací firmy 300 tisíc lidí, což znamená nárůst počtu zákazníků za poslední rok o 60 procent. Počet aktivních řidičů se zvýšil o polovinu na dva tisíce lidí. Z toho 90 procent má ještě jiný zdroj příjmu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme