Ubytování zůstane levnější, svoz odpadu nezlevní

Ještě celý příští rok bude levnější ubytování v hotelích a penzionech. Sněmovna totiž službu ponechala v nižší pětiprocentní sazbě DPH. Předloha, kterou ještě musí podepsat prezident republiky, počítá i s tím, že bude levnější ubytování vysokoškoláků, vstupné do muzeí, zoologických zahrad anebo na historické památky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

penzion

penzion | Foto: EuroNet.CZ

Ministr financí Bohuslav Sobotka není schváleným zákonem nijak nadšen. "Ten zákon o rok prodlužuje zachování snížené sazby u ubytovacích služeb, to znamená, předpokládá se výpadek zhruba tři miliardy korun na příjmové straně státního rozpočtu. To je věc, se kterou se bude muset vláda během roku vyrovnat, je to rozhodnutí parlamentu a já jsem přirozeně s tímto návrhem nesouhlasil, ale je to výsledek koaliční dohody."

Návrh senátorů, kteří chtěli zlevnit také nečokoládové cukrovinky a svoz a likvidaci komunálního odpadu, sněmovna odmítla. Ministr Sobotka měl totiž strach, že státní pokladna by přišla o příliš velkou částku z daní.

Marika Táborská, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme