Účastníci druhého důchodového pilíř si nevybrali 188 milionů korun. Peníze skončí na finančních úřadech

Účastníci zrušeného druhého důchodového pilíře se měli do konce minulého roku rozhodnout, kam chtějí peníze z úspor převést. To ale téměř desetina z nich neudělala. V penzijních společnostech tak zůstalo 188 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Zhruba desetina účastníků druhého pilíře, to jest nějakých osm tisíc účastníků, nepožádalo své penzijní společnosti včas o vyplacení peněz, a proto budou tyto prostředky převedeny na příslušné finanční úřady těchto účastníků,“ informoval mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

Lidé tak o své úspory nepřijdou. „O tyto peníze si teď lidé budou muset zažádat na příslušném finančním úřadu, jakoby to byl běžný daňový přeplatek,“ dodal Sedláček.

Lidé, kteří si převáděli část odvodů na penze do zrušeného druhého důchodového pilíře, můžou letos zpátky do důchodového systému vyvedenou sumu doplatit. V budoucnu se jim pak nebude krátit důchod od státu. O doplacení požádají Českou správu sociálního zabezpečení do pololetí, stanovený doplatek pak musí uhradit do konce roku.

Ve druhém pilíři podle Sedláčka 84 500 lidí naspořilo 3,5 miliardy korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme