Účelovost stavebního spoření může být pro spořitelny velký problém, říká předseda AČSS

V oblasti stavebního spoření je opět rušno. První změna nastala po novele zákona, který snížil a zdanil státní podpory stavebního spoření. Pak rozhodl Ústavní soud, že zdanění státního příspěvku neplatí a ministerstvo financí teď bude klientům stavebních spořitelen peníze vracet. Nyní ministr financí Miroslav Kalousek upozornil, že připravuje zákon, který zavede účelovost stavebního spoření. Otázkou také je, zda dokáží stavební spořitelny obstát v tvrdších podmínkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Stát doplatí klientům stavebních spořitelen státní příspěvek, který původně zdanil. Jakmile vyjde během května ve sbírce zákonů nález Ústavního soudu, který daň zrušil, vydá ministr financí Miroslav Kalousek příkaz k uhrazení zbylých peněz. Ministr to prohlásil s tím, že klienti spořitelen se nemusí o nic starat. Peníze dostanou na účty automaticky během června.

Tak jednoduché to nebude, ale předseda Asociace Českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš s tím v zásadě souhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

hanžlová.mp3

„Ministerstvo financí řeší formu, jakou bude stavebním spořitelnám podpora poslána a okamžitě potom stavební spořitelny budou připisovat státní podporu na účty klientů. V současnosti se bude řešit otázka jakou formou můžeme tuto nestandardní část oproti tomu, co mají běžně stavební spořitelny naprogramováni, připsat. Je to čistě technická záležitost,“ přiblížil.

Hned v ten den, kdy stavební spořitelny státní podporu od ministerstva dostanou, připíší na účet klientů jejich nároky. Na to, aby se tam fyzicky objevily i peníze, mají spořitelny ze zákona lhůtu jeden měsíc.
V případě, že někdo ukončí své stavební spoření před tím, než mu bude podpora připsána, nárok na ni mu nezanikne.

„Tak i tyto klienty mohu ujistit, že jeho nárok mu bude vyplacen. Buďto okamžitě v moment jeho výpovědi, případně mu bude zaslán jeho nárok,“ vysvětlil Lukáš.

Co když už ale zrušil účet dřív a přitom měl na podporu nárok? V tom případě by se měl na svoji stavební spořitelnu - teď už bývalou - obrátit sám. Spořitelny totiž neprojíždí databáze klientů zpětně - tedy nedívají se na už uzavřené účty. Vojtěch Lukáš si ale myslí, že takové případy se téměř nevyskytnou.

„Klient, který ukončil smlouvu, svoje nároky ztratil. Otázkou je, dokdy mu vznikl nárok. Jestliže měl nárok do konce roku, čili nárok za minulý rok a smlouva již byla ukončena, tak tento klient má ještě nárok na zbytek státní podpory, jestliže mu už byla vyplacena státní podpora ve snížené výši,“ uvedl.

Pokud někdo ukončil své stavební spoření dříve, například proto, že už se mu státem nově stanovené podmínky nezdály tak výhodné jako dřív, bylo to jen jeho rozhodnutí a nemá žádný nárok na jakoukoli satisfakci.

Zrovna tak stavební spořitelny, ačkoli jim vniknou nové náklady spojené se zpětným připisováním státního příspěvku, neuvažují o tom, že by požadovaly nějakou náhradu.

Spořitelny se bojí nového zákona

Ministr financí Miroslav Kalousek chce v nové právní úpravě striktně požadovat účelové použití stavebního spoření. To by mohlo podle předsedy Asociace stavebních spořitelen Vojtěcha Lukáše znamenat pro finanční ústavy dost velký problém.

„Jakékoli zpřísnění v oblasti účelovosti je pro stavební spořitelny velmi citlivá záležitost. Poněvadž tzv. přátelští klienti by přestali být motivováni pro ukládání svých prostředků do stavební spořitelny a systém by se samovolně zadusil,“ přiblížil.

Navíc s nižšími státními příspěvky by stavební spoření už nebylo tolik zajímavé. Na druhou stranu stavební spořitelny podle Vojtěcha Lukáše nabízí klientům například dlouhodobou stabilitu.

V systému stavebního spoření jsou v současné době 423 miliardy korun. Pět stavebních spořitelen v České republice má celkem 5 milionů klientů. Protože nárok na státní podporu je omezen limitem, a někteří lidé mají více stavebních spoření, je počet účtů s podporou státu nižší. Jsou jich přibližně 4 miliony 200 tisíc.

Jitka Hanžlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme