Účtenková loterie část Slováků láká, státu však moc peněz navíc nepřináší

Zájem o takzvanou účtenkovou loterii na Slovensku oproti jejímu začátku poněkud opadl, přesto se v ní každý měsíc objeví kolem pěti milionů pokladních dokladů. O zavedení této hry, která zároveň funguje jako kontrola tržeb, uvažuje i česká vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Slovensku mají účtenkovou loterii.

Na Slovensku mají účtenkovou loterii. | Foto: Vojtěch Berger

Když se loterie na Slovensku předloni zaváděla, měsíčně se registrovalo více než 11 milionů účtů, dnes je to zhruba polovina, asi pět milionů měsíčně.

Státní společnost Tipos, která loterii provozuje, tvrdí, že soutěž už má své stabilní hráče. Celkově pak platí, že se alespoň jednou zaregistroval, tedy po jakémkoli nákupu zadal do systému číslo účtenky, každý desátý zhruba Slovák.

Každý týden se losuje 101 výherců a hraje se o poměrně zajímavé peníze. Nejvyšší týdenní výhra může být až 10 tisíc eur, dalších sto lidí pak dostane po sto eurech.

Pro stát znamená loterie větší kontrolu obchodníků, jestli odvádí DPH. Finanční správa dostává od lidí množství podnětů či udání o obchodnících, kteří účtenky nedávají, nebo se zjistí, že pokladna není registrovaná na daňovém úřadu.

Co se navýšení příjmů státní kasy týká, přímý vliv se dá spočítat jen těžko, ale zdá se, že efekt příliš velký není.

Inštitút finančnej politiky spočítal, že přínos loterie na výběru DPH může být sedm až osm milionů eur ročně, roční náklady jsou zhruba dva miliony eur.

Petr Vavrouška, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme