Změny v účtenkovce vyjdou téměř na 700 tisíc. Ministerstvo omezí vyšší výhry, přidá ty za stovku

Jen 500 účtenek na osobu měsíčně a více výher. Za změny v loterii k evidenci tržeb, které před dvěma týdny představila šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO), zaplatí stát téměř 700 tisíc korun. Vyplývá to z dodatku ke smlouvě s provozovatelem účtenkovky, který úřad zveřejnil v registru smluv. Úpravu loterie ministryně navrhla poté, co iROZHLAS.cz upozornil na možné nekalé praktiky – například hráče, kteří posílají tisíce účtenek měsíčně.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí považuje Účtenkovku za úspěšný projekt

Ministerstvo financí považuje Účtenkovku za úspěšný projekt | Foto: Jan Handrejch / Právo | Zdroj: Profimedia

„Celková částka 672 tisíc korun včetně DPH je jednorázová, jedná se o celkové náklady. Její platba je v souladu se smlouvou rozložena do několika splátek,“ potvrdil částku na dotaz redakce mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Nový dodatek ke smlouvě s provozovatelem loterie firmou Wincor Nixdorf zveřejnilo ministerstvo v registru smluv na začátku listopadu.

Podivné praktiky v účtenkovce: hráč zaregistroval 11 tisíc dokladů za měsíc, ministerstvo to neřeší

Číst článek

Už krátce předtím Schillerová oznámila, že chce podpůrnou loterii k elektronické evidenci tržeb (EET) změnit – konkrétně avizovala zavedení limitu 500 účtenek na hráčský účet za měsíc. Změnu oznámila poté, co server iROZHLAS.cz upozornil na možné nekalé praktiky v loterii.

Z posledních údajů vyplývá, že jen letos v srpnu zaslal nejaktivnější hráč do slosování přes 11 tisíc účtenek, tedy v praxi zhruba tři stovky denně. Loterie umožňuje registrovat jen jeden doklad od jednoho obchodníka denně, hráč by tak musel každý den uskutečnit stovky nákupů ve stovkách různých obchodů.

Ministryně financí i tak odmítla, že by mohl loterii kdokoliv zneužívat. „Odmítáme tvrzení, že by účtenkovka měla být ovládnuta počítačovými roboty. Ministerstvo financí má k dispozici nástroje, jak případné nekalé jednání hráčů odhalit a sankcionovat,“ uvedla pro iROZHLAS.cz na začátku listopadu.

Více šancí vyhrát stovku

Vedle zavedení limitu se ministerstvo financí rozhodlo upravit také rozložení výher. „Inovujeme také rozložení výher v rámci stanovené finanční alokace tak, aby byla loterie atraktivnější,“ zdůvodnil už dříve změnu Žurovec.

Náklady na účtenkovku

  • Měsíčně ministerstvo zaplatí firmě Wincor Nixdorf za provozování loterie 1 032 785 korun bez DPH. K tomu se ministerstvo zavázalo, že bude firmě platit každou 0,62 koruny za SMS zprávu, která bude s provozem účtenkovky spojena a dalších 1,67 korun pokud bude převádět peníze na účet výherce.
  • Do měsíčních výdajů se započítávají i ceny. 1. výhra činí 1 milion korun, 2. výhra automobil, 3. výhra 300 tisíc korun a 4. výhra 200 tisíc korun, pátý vylosovaný hráč dostane sto tisíc korun.
  • Celková hodnota smlouvy, kterou ministerstvo financí uzavřelo, vyšla na 61 967 100 bez DPH. Pokud se rozpočítají měsíční náklady na provoz a ještě výše roční výhry, přijde účtenkovka daňové poplatníky na 6,5 milionu korun bez DPH měsíčně.

Resort rozdává měsíčně zhruba 21 tisíc výher – mezi ty největší patří milion korun nebo automobil. Po změně, která má začít platit na začátku prosince, by se mělo rozdávat více než 30 tisíc výher, nově ale ubudou ty vyšší, a naopak přibudou ty nejnižší, tedy nejméně atraktivní.

Ministerstvo plánuje snížit výhry v hodnotě 20 tisíc korun – ty dosud mohlo vyhrát dvacet hráčů, po změně už to bude jen deset soutěžících. Také se sníží počet lidí, kteří budou moci vyhrát tisíc korun – z tisíce hráčů nově jen na dvě stovky. Proti tomu vzroste počet těch, kteří v losování budou moci získat stokorunu, a to z 20 tisíc na 30 tisíc hráčů.

Halířové účtenky zůstávají

Další problém vedle zasílání nereálně vysokého množství účtenek, a to registraci dokladů za 0,01 koruny, ale resort v rámci této změny řešit nebude, jak už dříve informoval server iROZHLAS.cz. Podle mluvčího ministerstva takové transakce nelze v rámci některých obchodních modelů vyloučit.

Změny v účtenkovce? Doklady za halíř Schillerová nezakáže, problémy chce řešit ‚individuálně‘

Číst článek

Pravidla účtenkovky nestanovují minimální hodnotu registrovaného dokladu, a hráči tak mohou do slosování zasílat i ty se zcela minimální částkou, za kterou si běžně v obchodě není možné nic koupit.

Že lidé běžně registrují i takovéto účtenky, vyplývá také ze statistiky ministerstva financí, podle níž se účtenky s hodnotou jednoho halíře objevily ve všech slosováních od počátku fungování loterie v říjnu 2017. Podle resortu financí se ale má jednat maximálně o stovky dokladů.

Účtenkovka, která vznikla jako doplněk k elektronické evidenci tržeb (EET), má sloužit především k tomu, aby motivovala zákazníky brát si v obchodě doklady za své nákupy.

Loterii spustilo ministerstvo financí před dvěma lety, a to jako podpůrný nástroj k elektronické evidenci tržeb, známou pod zkratkou EET. Hra má lidi motivovat, aby si od obchodníků účtenky přebírali, a zároveň funguje jako kontrola, že byla účtenka zaslána do systému finanční správy. Podmínky hry jsou jednoduché: stačí si po nákupu ponechat účtenku a pomocí aplikace ji zaregistrovat.

Tereza Čemusová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme