Uhelná elektrárna Počerady se prodávat nebude, rozhodla dozorčí rada ČEZ

Dozorčí rada energetické firmy ČEZ neschválila prodej hnědouhelné elektrárny Počerady. Koupit ji chtěla společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Za Počerady nabízela deset miliard korun. ČEZ chtěl uhelnou elektrárnu prodat z ekonomických důvodů. Proti byli někteří ekologové i ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počerady

Počerady | Foto: ČEZ

Hlavním důvodem zamítnutí prodeje elektrárny Počerady je podle předsedy rady ČEZ Václava Pačese nejistá situace v oblasti hnědouhelné energetiky v Evropě.

Energetická firma ČEZ uvažovala o prodeji uhelné elektrárny proto, že chce postupně opouštět výrobu elektřiny z uhlí a přiklánět se více k obnovitelným zdrojům. Rozhodnutím rady se ale podle mluvčího ČEZ tato strategie nemění.

Vršanská uhelná uzavřela před čtyřmi lety s firmou ČEZ smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let. Součástí byly i dvě opce na prodej počeradské elektrárny. První opci mohl ČEZ na základě smlouvy využít už v roce 2015. Tehdy ji nevyužil a elektrárna zůstala jeho majetkem. O druhé opci na prodej k roku 2024 musí ČEZ rozhodnout do konce roku 2019. Pokud by této druhé opce využil, získal by za elektrárnu dvě miliardy korun.

„ČEZ prodej elektrárny zvažoval proto, že protistrana přišla s výhodnou nabídkou, kterou bylo v zájmu akcionářů nutné důkladně posoudit. Transakci za dohodnutých podmínek doporučily tři nezávislé posudky od společností Deloitte, KMPG a Erste Corporate Finance," dodal.

Skupina Czech Coal finančníka Pavla Tykače prý bere rozhodnutí dozorčí rady ČEZ na vědomí a považuje ho za potvrzení, že tradiční české uhelné zdroje mají hodnotu a budoucnost.

Možný prodej Počerad přitahoval velkou pozornost. Severočeská uhelná elektrárna má totiž instalovaný výkon 5x200 megawattů a patří tak k největším v Česku. Počerady ležící mezi městy Louny a Most měly loni čistý zisk 439 milionů korun a tržby se blížily osmi miliardám.

Proti byl Babiš i ekologové

Proti případnému prodeji se postavil třeba ministr financí Andrej Babiš. Hlasitě se ozývali ekologové. Hnutí Duha třeba tvrdilo, že pokud by Počerady koupila Vršanská uhelná, tak by elektrárnu provozovala mnohem déle, než původně plánoval ČEZ.

Vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský označil rozhodnutí dozorčí rady za zázrak.

ČEZ se zatím dělit nebude, oznámil generální ředitel firmy Beneš

Číst článek

„Fakt, že se mocnému tandemu (generální ředitel ČEZ Daniel) Beneš - Tykač již napodruhé nepodařilo zválcovat dozorčí radu ČEZ, do kategorie zázraků celkem patří. Zbývá detail: provést urychleně takové změny ve vedení a stanovách firmy, které by zabránily managementu chovat se, jako by mu patřila," řekl ČTK.

Dozorčí rada ČEZ jednala o možném prodeji elektrárny už na konci dubna. Tehdy rozhodnutí o prodeji elektrárny odložila a vyžádala si od vedení ČEZ k záměru další materiály.

Vršanská uhelná chtěla za Počerady zaplatit deset miliard korun, její nabídka za dohodnutých podmínek nejprve platila jen do konce dubna. Společnost ale ve středu sdělila, že nabídku prodloužila tak, aby ji mohla dozorčí rada ČEZ projednat.

Jitka Hanžlová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme