Těžební společnosti dostaly od ÚOHS pokuty přes 25 milionů korun, porušily česká i unijní pravidla

Těžební společnosti Severočeské doly a Severní energetická dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokuty v celkové výši přesahující 25 milionů korun. Důvodem bylo uzavírání zakázaných dohod o zákazu exportu hnědého uhlí z let 2004 až 2013. Obě společnosti porušily jak česká, tak unijní pravidla hospodářské soutěže. Rozhodnutí je pravomocné a firmy musí pokuty zaplatit, informoval úřad v tiskové zprávě.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhlí (ilustrační foto)

Obě firmy a předchůdkyně Severní energetické se provinily tím, že svým odběratelům zakazovaly hnědé uhlí vyvážet, tato podmínka byla součástí kupních smluv na uhlí. | Foto: Valentyn Ogirenko | Zdroj: Reuters

Bývalý předseda ÚOHS Petr Rafaj rozklady obou firem proti rozhodnutí úřadu zamítl v listopadu, úřad o tom ale informoval až nyní po nástupu nového předsedy Petra Mlsny. Ten chce o rozhodnutích úřadu informovat častěji a více je vysvětlovat.

‚Rozhoduje se bez řádných podkladů.‘ Zástupci ekologických organizací odejdou z Uhelné komise

Číst článek

Obě firmy a předchůdkyně Severní energetické se provinily tím, že svým odběratelům zakazovaly hnědé uhlí vyvážet, tato podmínka byla součástí kupních smluv na uhlí. Cílem těchto dohod bylo v obou případech podle závěrů ÚOHS narušení hospodářské soutěže na trhu hnědého tříděného uhlí v České republice a ovlivnění obchodu mezi členskými státy Evropské unie, uvedl úřad v tiskové zprávě.

Severočeským dolům antimonopolní úřad vyměřil pokutu 19,8 milionu korun, Severní energetické pak 5,2 milionu korun. Obě firmy podaly proti rozhodnutí úřadu rozklad k předsedovi Petru Rafajovi, ten ale jejich námitky zamítl a rozhodnutí první instance potvrdil. Těžaři tak pokuty musí zaplatit.

Rozhodnutí úřadu mohou firmy napadnout žalobou u Krajského soudu v Brně, ta ale neodkládá povinnost pokutu uhradit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme