Uhlí v Tušimicích prý nebude stačit pro elektrárnu Prunéřov. Hrozí ztráty

Ekologický právní servis navrhne na dnešní valné hromadě ČEZu prověřit zásoby uhlí v Dole Nástup Tušimice. Podle něj totiž hrozí, že kvůli nedostatku suroviny a plánované modernizaci elektrárny Prunéřov II ve výši 25 miliard korun přijde energetická společnost o miliardy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Prunéřov.

Elektrárna Prunéřov. | Foto: Tomáš Adamec

Podle soudní znalkyně z oboru geologie Věry Ježkové stačí uhlí v dole jen do roku 2032, zatímco pro návratnost investice je zapotřebí dodávat uhlí déle.

„Jestli se bavíme o tom záměru obnovit tři bloky Prunéřova II, jde o to, že by musely pro ekonomickou návratnost běžet až do období 2039–2044. Jestliže jsou jasné indicie, že životnost Dolu Nástup Tušimice končí kolem roku 2030, je celkem jednoduché si spočítat, že to uhlí by pro ty elektrárny nestačilo,“ řekla Radiožurnálu.

ČEZ takové informace už dříve odmítl s tím, že okamžik, kdy budou zásoby uhlí vytěženy, bude záviset na zájmu o surovinu.

Květa Moravcová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme