Antimonopolní úřad dal firmě Egem pokutu 2,35 milionu, protože nespolupracovala

Energetická společnost Egem dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 2,36 milionu korun za to, že s úřadem nespolupracovala při místním šetření, ačkoliv jí to ukládá zákon. Pokuta je pravomocná, potvrdil ji předseda úřadu Petr Mlsna.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ilustrační foto)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Součinnost soutěžitele je naprosto klíčová pro řádné provedení místního šetření a není na libovůli soutěžitele, zda se rozhodne s Úřadem při inspekci spolupracovat,“ uvedl Mlsna.

Úřad v tiskové zprávě uvedl, že firma Egem svou zákonnou povinnost spolupracovat s úřadem porušila v září 2019. Zástupce firmy nejprve slíbil, že se jednatel firmy dostaví do jejího sídla a poskytne ke kontrole svá elektronická zařízení, to se ale nestalo. Toto jednání podle rozhodnutí úřadu ovlivnilo průběh inspekce a mohlo ovlivnit i její účel. Výše pokuty byla stanovena na 2,362 milionu korun.

Těžební společnosti dostaly od ÚOHS pokuty přes 25 milionů korun, porušily česká i unijní pravidla

Číst článek

Firma Egem podala proti rozhodnutí úřadu rozklad k předsedovi úřadu a ve svých námitkách tvrdila, že ÚOHS se snažil omezit osobní svobodu jednatele firmy tím, že si vyžádal jeho přítomnost v místě inspekce, firma nesouhlasila ani s výší pokuty.

Mlsna ale všechny námitky zamítl s tím, že firma nesmí nepřítomnost členů svého vedení využívat k tomu, aby se vyhnula prošetření svých elektronických zařízení a komunikačních kanálů. Výši pokuty označil předseda za přiměřenou. Za tento přestupek lze podle zákona uložit pokutu do 300 tisíc korun nebo až do jednoho procenta z obratu soutěžitele. Stanovená pokuta dosahuje pouze 0,1 procenta obratu firmy Egem a podle Mlsny zcela odpovídá výši pokut uložených v podobných případech.

Zákonnost zásahu ÚOHS, kterého se pokuta týká, posuzoval i Krajský soud v Brně, k němuž Egem podal žalobu. Ten dal ale za pravdu ÚOHS a žalobu zamítl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme