Ukončí ČNB ve čtvrtek intervence? Kurz pak bude jako na houpačce, myslí si ekonom

Konec intervencí se blíží. Česká národní banka může s umělým oslabováním kurzu přestat kdykoliv, třeba už při čtvrtečním zasedání bankovní rady. Svůj slib, že neopustí závazek dřív, než ve druhém čtvrtletí letošního roku, totiž splnila. Přesný termín ukončení intervenčního režimu ale bankéři drží v tajnosti. Trh je proto v napjatém očekávání. Stejně jako ekonomové, kteří ale mají svoje tipy, kdy centrální banka přestane uměle oslabovat korunu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Guvernér ČNB Jiří Rusnok | Foto: Filip Jandourek

Listopad 2013 byl pro českou měnu zásadní. Právě v té době začala Česká národní banka korigovat její kurz. A to s cílem udržet ho kolem sedmadvaceti korun za euro. Den, kdy se kurz měny začne znovu řídit nabídkou a poptávkou, se ale nezadržitelně blíží. Teoreticky může konec intervencí přijít ve čtvrtek při pravidelném zasedání bankovní rady. Většina námi oslovených analytiků si to ale nemyslí. Třeba hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda odhaduje, že konec intervencí banka oznámí až příští čtvrtek.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Prvotní reakce koruny bude posílení. Pak nastane situace, která může být charakterizovaná jako houpačka," říká ekonom.

„Tipuji, že při svém čtvrtečním zasedání 13. dubna ČNB ukončí intervenční režim. To znamená poté, co bude známa zpráva ohledně inflace za měsíc březen. A pravděpodobně se ukáže další růst inflace a ČNB si to vezme jako argument, proč ukončit intervenční režim,“ říká Kovanda.

Že bankéři vyčkají na výsledky březnové inflace, si myslí i ekonomka společnosti Raiffeisenbank Helena Horská. Třináctý duben je ale podle ní rizikový.

„Je to termín, který v sobě skrývá určité riziko v podobě velikonočních svátků. Svátky mohou řekněme znevýhodnit klienty domácích bank, které mají jak v pátek, tak i v pondělí svátek. Nicméně - abych vsadila veškeré své jmění na tuto věc, tak bych byla opatrná. Nikdy člověk neví, kdy toto rozhodnutí přijde,“ míní Horská.

Pokud termín na jednání bankovní rady zazní, veřejnost se ho nejspíš dozví až se zpožděním. Podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Jana Bureše navíc bankéři s rozhodnutím nemusí čekat na běžné zasedání.

Intervence centrální banky skončí na začátku dubna, shodují se analytici

Číst článek

„Nemyslím si, že by to mělo být utajené, ani to centrální banka nechce dělat. Nicméně věřím, že to bude oznámeno tradičním způsobem. Centrální bankéři se sejdou a očekával bych, že někdy kolem jedné hodiny, kdy vyhlašují výsledky svých klasických zasedání, potom ohlásí i konec intervenčního režimu,“ myslí si.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok minulý týden přislíbil, že oznámení vydá téměř okamžitě. „Jakmile se rozhodneme ukončit, což se může stát na jakémkoliv jednání bankovní rady, tak po tomto rozhodnutí bezprostředně - čili v řádu desítek minut - budeme informovat, že jsme tak učinili,“ říká Rusnok.

Kurz na horské dráze

Jakmile banka režim ukončí, kurz koruny bude jak na horské dráze, předpovídá Lukáš Kovanda. „Prvotní reakce koruny bude posílení. Nicméně pak nastane situace, která může být charakterizovaná jako houpačka a není vůbec jasné, jak dlouho se koruna bude v tomhle režimu držet. Můžou to být týdny, můžou to být ale i měsíce. Co se ale týká kurzu, který se ustálí za rok touto dobou, tak se domnívám, že to bude 26 korun za jedno euro,“ prognostikuje Kovanda.

Konec intervencí je i v hledáčku sázkařů, bookmakeři už v únoru vypsali kurzy. A to jak na přesné datum ukončení režimu, tak i na to, co se po zásahu bankéřů stane s korunou. Za svoje tipy už lidé utratili stovky tisíc korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme