Ukrajina a Rusko končí spor o plyn

Rusku a Ukrajině se údajně podařilo urovnat spor o plyn. Premiéři obou zemí Vladimir Putin a Julia Tymošenková v neděli oznámili, že se shodli na cenách za odběr ruského plynu pro Ukrajinu i za tranzit suroviny přes ukrajinské území pro Rusko. Úmluvy by aktéři sporu mohli stvrdit do zítřka, hned poté by měl plyn znovu začít proudit přes Ukrajinu dál k evropským odběratelům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiéři Ukrajiny a Ruska Tymošenková a Putin

Premiéři Ukrajiny a Ruska Tymošenková a Putin | Zdroj: ČTK

"Během rozhovorů se podařilo dosáhnout dohody o tom, že v obchodě se zemním plynem přecházejí Rusko a Ukrajina na evropskou tvorbu cen. V nejbližší době, a ukrajinská strana nás o tom ujistila, bude tranzit plynu pro evropské spotřebitele obnoven," potvrdil ruský premiér Vladimir Putin.

Podle Tymošenkové k obnovení tranzitu plynu už jen chybí podpis na příslušném dokumentu. Ten by měly společnosti Gazprom a Naftogaz vypracovat do zítřka. "Jednání nebyla jednoduchá, ale dospěli jsme k vzájemné shodě. To dává možnost podepsat všechny potřebné kontakty ihned po podpisu těchto dokumentů budou obnoveny veškeré dodávky," uvedla ukrajinská premiérka.

Putin se s Tymošenkovou dohodl na tom, že obě země od příštího roku přejdou při platbách na tržní ceny, platné pro zbytek Evropy. A to jak Ukrajina za dodávky ruského plynu, tak Rusko za tranzit svého plynu přes ukrajinské území. Letos bude Kyjev platit o 20 procent méně pod podmínkou, že zachová Moskvě za tranzit plynu stále stejnou cenu jako dosud. Pokud by platily současné tarify, znamenalo by to pro Ukrajinu i tak dvojnásobek loňských plateb.

EK: Dokud plyn nepoteče, zůstává Evropa v očekávání

Vládní vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška, který se moskevských jednání účastnil, ale upozornil, že oznámení dohody je třeba brát s velkou rezervou. "Nemám žádný důvod po zkušenosti uplynulých dvou týdnů předpokládat, že by se situace najednou zásadně změnila a Rusové s Ukrajinci našli všechnu důvěru, kterou před tím neměli. Uvěřím, až poteče plyn do Evropy. Není to zdaleka první případ, kdy Rusko slíbilo, že plyn obnoví," podotkl Bartuška.

Opatrná je zatím také Evropská komise. V první reakci na moskevské vystoupení Putina a Tymošenkové dohodu vítá, ale zároveň čeká na skutečné obnovení dodávek. "Už určitou dobu vyzývaly EK i české předsednictví k zahájení seriózních jednání obou stran. Zdůraznily, že víkendové rozhovory jsou pro Rusko a Ukrajinu zkouškou jejich důvěryhodnosti jako dodavatelů plynu," uvádí v prohlášení Evropské komise. Připomíná také, že v této záležitosti se už objevilo mnoho mylných závěrů. "Dokud plyn opravdu nepoteče k zákazníkům, je Evropa stále v očekávání," dodává EK závěrem.

Český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman v České televizi přiznal, že pokud noční dohoda z Moskvy o obnovení dodávek plynu do Evropy zkrachuje, Evropská unie i její předsedající země, tedy Česko, nemá žádnou páku, jak přinutit Moskvu a Kyjev k plnění smluv. Může použít jen diplomatický nátlak.

"Evropská unie nemá nástroje typu diplomacie dělových člunů, máme pouze měkké diplomatické nástroje. A samozřejmě, že obě země po Evropské unii něco chtějí, mají s ní vztahy. Například Ukrajina chce výhledově být členem Evropské unie, Rusové například očekávají podporu co se týče vyjednávání členství Ruska ve Světové obchodní organizaci a podobně," připomněl Říman.

Přes Ukrajinu obvykle proudí 80 procent ruského plynu představujícího asi pětinu evropské spotřeby. Moskva přestala Kyjevu dodávat surovinu na Nový rok, protože se s Ukrajinci neshodla na ceně plynu, a o týden později vinou vyhrocení sporu zcela ustaly i dodávky do Evropy. Moskva obviňovala druhou stranu, že "krade" plyn z tranzitu, Kyjev se hájil, že odebírá pouze technický plyn, nutný k udržení plynovodů v chodu. Evropská unie před nejnovějším jednáním v Moskvě obě země znovu varovala, že pokud okamžitě dodávky neobnoví, je rozhodnuta přehodnotit s nimi své vztahy.

Přečtěte si, jak se vyvíjela plynová krize:
Bulharsko bude dočasně dostávat zemní plyn z Řecka a z Turecka
V Moskvě začala další jednání o plynové krizi
Ruský plyn poteče přes Česko opačným směrem
Ukrajina odmítá ruská nařčení z krádeže plynu
Česko chce tvrdší postoj EU vůči Rusku a Ukrajině
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Evropa je stále bez plynu, Kyjev s Moskvou se dohadují, kdo za to může
Ruský plyn do Evropy přes Ukrajinu neproudí
Rusko obnovuje dodávky plynu přes Ukrajinu
EK: Plyn může do Evropy proudit do 24 hodin od spuštění ruskou stranou
Ukrajina podepíše dohodu o monitoringu plynu znovu - bez dodatku
Česká mise kvůli dodávkám plynu skončila úspěšně - Rusko slíbilo otevřít kohoutky
Evropská unie se dohodla s Ruskem na kontrolách dodávek plynu
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

O vývoji plynové krize píšeme podrobně i na webové stránce Českého rozhlasu EVROPSKÁ UNIE.

Pavel Novák, Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka, Lubica Bergmanová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme