Ukrajina dluží za plyn, Gazprom proto snížil dodávky

Ruský Gazprom snížil Ukrajině dodávky plynu. Splnil tak své předchozí varování, že právě dnes 3. března omezí export plynu, pokud Kyjev nezaplatí dluh, který vůči ruské společnosti má. Aktuální spor s napětím sleduje také Evropa. Přes Ukrajinu proudí totiž až 80 procent ruského plynu dál na Západ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Ruský plynárenský gigant Gazprom znovu po dvou letech omezil dodávky zemního plynu na Ukrajinu. Tentokrát snížil svůj příděl o čtvrtinu. Důvodem je dluh, který Kyjev ruské společnosti neuhradil za loňské dodávky, a letos odebírá plyn bez nové dohody.

Ukrajina tvrdí, že omezení dodávek není nijak drastické a nedotkne se vnitřního trhu. Neomezí ani zásobování Evropy, tedy i České republiky. Ukrajinští politici sice tvrdili, že spor o vyrovnání dluhu sice vyřešili, ale stále dluží společnosti Gazprom více než 700 milionů dolarů.

Snížení dodávek plynu má také politický podtext. Dochází k němu totiž v den, kdy byl novým ruský prezidentem zvolen Dmitrij Medveděv, šéf dozorčí rady Gazpromu.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme