Koridory pro ukrajinské zboží. Evropská unie hledá cesty, jak zajistit export potravin z východu

Evropská unie je kvůli ruské invazi připravena vytvořit koridory pro přepravu zboží mezi Ukrajinou a prostorem sedmadvacítky. Tento krok by podle zástupců Evropské komise znamenal přínos nejen pro válkou zmítanou zemi, ale také pro celý evropský blok, všímá si evropská mutace serveru Politico.

Tento článek je více než rok starý.

Svět ve 20 minutách Varšava/Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony

Koridory pro dopravu zboží by mohlo zmírnit obavy z celosvětového nedostatku potravin, ilustrační foto | Zdroj: Shutterstock

Podle eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského je Evropská komise připravena zavést speciální dopravní cesty mezi Polskem a Ukrajinou. Cílem projektu je zajištění dodávek potravin a živých zvířat, a to oběma směry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií

O zřízení takzvaných zelených koridorů pro přepravu zemědělských produktů a potravin požádala vláda v Kyjevě, protože většina ukrajinského exportu, který putuje skrze přístavy na pobřeží Černého moře, se kvůli ruským útokům zastavila.

Wojciechowski prohlásil, že vytvoření koridorů by Ukrajině umožnilo vyvážet potraviny přes Baltské moře. Obnovení ukrajinského exportu by tak prý mimo jiné mohlo zmírnit obavy z hrozby celosvětového nedostatku potravin.

„Měli bychom udělat vše, co je v našich silách k podpoře Ukrajiny stát se členem Unie. “

Janusz Wojciechowski

Polský eurokomisař tento plán přirovnal k situaci na začátku koronavirové pandemie. Server Politico připomíná, že Evropská unie tehdy upustila od kontrol vybraných druhů přepravy, protože logistické překážky způsobily nedostatek zboží v některých státech Evropské unie.

Na prvním místě by ale i nadále měla zůstat pomoc uprchlíkům odcházejícím z Ukrajiny. Wojciechowski zároveň pro obchod s Ukrajinou připustil jistou míru rizika, a to s ohledem na nedávné ruské bombardování cílů na území Ukrajiny jen nedaleko od polské hranice.

Ukrajina na cestě do unie?

Evropská komise tak potvrdila postoj, který minulý týden zaujali lídři zemí G7. Na summitu v Bruselu tehdy zavládla shoda na tom, že mezinárodní obchod s potravinami je důležité udržet a že je rovněž nutné vyhnout se snahám zavádět ochranářská opatření. Například maďarská vláda totiž přijala vývozní kontroly na export obilovin – a zástupci Evropské komise tento krok hned vzápětí označili za nepřijatelný.

Komisař Wojciechowski se ale dotkl i hlubší politické otázky, když vyzval k tomu, aby se z Ukrajiny stala plnohodnotná součást Evropské unie. „Měli bychom udělat vše, co je v našich silách k podpoře Ukrajiny stát se členem Unie. Je to velmi důležité i pro naši bezpečnost,“ nechal se slyšet polský politik.

Upozornil také na stížnosti, které se objevují už několik let a které tvrdí, že ukrajinští zemědělci znevýhodňují své evropské kolegy. Narušení ukrajinského exportu válkou ale podle eurokomisaře ukázalo, že začlenění ukrajinských farmářů přinese evropskému potravinářskému systému hlavně výhody.

„Podle mého názoru by to evropské zemědělství posílilo. Rozhodnutí má ale řadu politických aspektů,“ cituje člena Evropské komise Janusze Wojciechowského server Politico.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, připravil ho Jakub Rerich.

Jakub Rerich Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme