Pesticidy v ukrajinské pšenici? Nafouknutá bublina, zemědělcům jde jen o tržby, namítá ekonom

Z ukrajinské pšenice nepečeme. To je vývěska, na kterou se dá narazit i před českými pekárnami. Nález zbytků pesticidu chlorpyrifosu v zásilce ukrajinského obilí na Slovensku vyvolal v Česku a dalších unijních zemích obavy o bezpečnost potravin z Ukrajiny. „Je to jen nafouknutá bublina,“ upozorňuje ekonom Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze. Zemědělci se podle něj jen snaží nález zneužít ve snaze vytlačit levnější konkurenci z trhu.

Bruselské chlebíčky Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před pár lety zemědělci lobovali proti zákazu pesticidu, který jim teď vadí v ukrajinském obilí

Před pár lety zemědělci lobovali proti zákazu pesticidu, který jim teď vadí v ukrajinském obilí | Zdroj: Český rozhlas

Nadlimitní nález zbytků pesticidů v jedné zásilce ukrajinské pšenice nijak nevybočuje z toho, co je u kontrol bezpečnosti potravin obvyklé, upozorňuje agrární ekonom Tomáš Maier. Podle něj proto prý není důvod se ukrajinského dovozu bát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý díl podcastu Bruselské chlebíčky

„Je to pšenice jako každá jiná, já bych dokonce řekl, že je kvalitnější, protože přírodní podmínky jako bohatá černozem, které mají na Ukrajině, jsou odlišné ve srovnání s podmínkami u nás,“ říká.

Nález dříve běžné látky

Rozsah reakce na nález, který v některých zemích vedl až k dočasnému zákazu ukrajinské pšenice, je proto podle Maiera nepřiměřený. Tvrdí, že je ve skutečnosti motivovaný snahou zemědělců ochránit domácí trh před konkurencí.

Nový test ukrajinského obilí potvrdil výskyt pesticidu. Patnáct set tun pšenice Slováci zničí

Číst článek

„Na Ukrajině mají lepší klimatické podmínky, obilí tam roste samo v podstatě jako plevel, když to přeženu. Navíc jsou tam výrazně nižší výrobní náklady. Ale o tom jsou ekonomika, trh a konkurence,“ namítá Maier.

Podle Maiera je na celém případu kuriózní, že jej odstartoval nález látky, která byla ještě před třemi lety v zemích Evropské unie povolená a hojně využívaná. Zemědělci tehdy naopak lobovali proti jejímu zákazu.

Kampaň proti ukrajinskému dovozu v případě Polska navíc souvisí i s volbami: „V Polsku mají zemědělci silnou agrární lobby, jsou tam velkou voličskou skupinou a strany to musí reflektovat,“ vysvětluje ekonom.

Jak do celé hry o celní bariéry vstupují rozkolísané ceny potravin? Poslechněte si celý díl Bruselských chlebíčků v audiozáznamu v horní části článku.

Viktor Daněk, agf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme