Ukrajina se obává nedostatku energie. Počítá i s možným odpojováním proudu

Kromě války se Kyjev také potýká s energetickou krizí. Na ruský plyn spoléhat nemůže a Ukrajině dochází i uhlí. Vláda tak vyhlásila stav ohrožení v energetickém sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrické vedení

Elektrické vedení | Foto: Jana Matznerová

Zatím státní distributor elektřiny apeluje na lidi, aby se chovali co nejúsporněji. Přes den mají domácnosti vypínat všechny spotřebiče a šetřit by měly i podniky. Cílem je snížení spotřeby elektřiny o 20 procent.

Zároveň už je připravený i plán řízených výpadků proudu. Domácnosti by tak mohly být odpojované v dopoledních a večerních hodinách. Podniky by případně omezovaly výrobu.

Jako první by to pravděpodobně pocítili obyvatelé Krymu. Kyjev už se nechal slyšet, že území kontrolovaná vládou mají přednost před těmi okupovanými. A celkově vláda varuje, že letošní zima může být velmi krutá.

Váznou dodávky uhlí

Ukrajině dochází i uhlí, protože kvůli bojům na Donbase je zavřená přibližně polovina dolů. Váznou i dodávky z regionu do elektráren.

Mezitím se objevila zpráva, že separatisté kradou uhlí ze státních i soukromých dolů, které jsou pod jejich kontrolou, a vyváží ho do Ruska výměnou za vojenskou pomoc.

Není jasné, jestli těží vlastní, nebo berou z už dříve vytěžených zásob. Ale v posledních dnech tak měli do Ruska dodat asi 15 tisíc tun uhlí.

Kyjevské vládě tak nevychází plán, že výpadky ruského plynu nahradí právě vlastním uhlím. A v tuto chvíli má zásoby uhlí zhruba do půlky listopadu.

Pomoc ze zahraničí

Aby nemuselo dojít na krizový plán, snaží se Kyjev sehnat náhradní zdroje. Před několika dny znovu otevřel například nepoužívaný plynovod ze Slovenska.

A jedná i o dodávkách uhlí. Premiér Jaceňuk ohlásil, že se podařilo uzavřít kontrakt s Jihoafrickou republikou, která dodá milion tun uhlí. První loď už by měla být na cestě.

Jenže Ukrajina podle tamních expertů bude dost možná potřebovat dovézt přes milion tun uhlí měsíčně, takže kontrakt je pravděpodobně jen prvním z mnoha.

Ukrajinská vláda jedná i s Austrálií či Vietnamem a zvažuje, že osloví i Spojené státy nebo Kolumbii.

Celkově se Kyjev snaží vymanit se z energetického područí Moskvy. Do konce roku by chtěl uzavřít smlouvu na výstavbu několika jaderných reaktorů. A je zřejmé, že poprvé je bude stavět někdo jiný než Rusové.

Ondřej Bouda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme