Ukrajina zaručí tranzit plynu z Ruska. Sama chce zvýšit nákup suroviny ze Slovenska

Ukrajina zaručí bezproblémový tranzit ruského plynu, uvedl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podmínkou je ale podepsání trojstranné dohody mezi Kyjevem, Bruselem a Moskvou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský Gazprom tvrdí, že si Ukrajina předplatila plyn pouze do úterý

Ruský Gazprom tvrdí, že si Ukrajina předplatila plyn pouze do úterý | Zdroj: Reuters

Postoj Ukrajiny a Evropské unie je shodný, prohlásil Arsenij Jaceňuk. Jeho vláda navrhuje podepsat trojstranný protokol a dodatek ve stejném formátu jako loni.

Ukrajinský premiér upřesnil, že s evropskými partnery vede jednání o financování dodávek plynu pro Ukrajinu, které mají naplnit zásobníky před zimní sezonou.

Kyjev podle Jaceňuka nebude od Ruska kupovat plyn za cenu vyšší, než je tržní. „Nebudeme dotovat Gazprom,“ řekl Jaceňuk.

Ukrajina chce zvýšit nákup plynu ze Slovenska ze 44 milionů krychlových metrů na 55 až 57 milionů, oznámila společnost Ukrtransgaz.

Kyjev se s Moskvou nedohodl na cenách plynu pro třetí čtvrtletí letošního roku. Ukrajina trvala na dřívější slevě 100 dolarů za tisíc metrů krychlových, ruský Gazprom je ale ochoten slevit maximálně 40 dolarů.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme