Ukrajinská vláda začala zestátňovat největší banku v zemi. Je to podle ní jediný způsob, jak ji zachránit

Ukrajina se rozhodla zestátnit svůj největší finanční ústav PrivatBank. Ten v posledních měsících čelí finančním problémům a tamní vláda v pondělí uvedla, že banka je insolventní. Její přechod do státního vlastnictví je podle vlády jediným způsobem, jak ochránit peníze 20 milionů Ukrajinců a odvrátit rizika pro finanční systém. Drtivou většinu úvěrů banka poskytla firmám kolem dvou bohatých Ukrajinců, kteří jsou zároveň vlastníky banky, uvedla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší ukrajinskou banku PrivatBank chce nyní zestátnit ukrajinská vláda.

Největší ukrajinskou banku PrivatBank chce nyní zestátnit ukrajinská vláda. | Zdroj: Reuters

"Akcionáři PrivatBank navrhli vládě, aby se v zájmu klientů stala jejím vlastníkem," uvádí se ve sdělení ukrajinské vlády. Ministr financí Oleksandr Danyljuk oznámil, že peníze klientů banky jsou v bezpečí a že banka funguje normálně. Postupný převod do státních rukou podle něj začal v pondělí. Banka, kterou téměř ze sta procent vlastní dva z nejbohatších ukrajinských podnikatelů, zaznamenala podle vedení v poslední době zvýšený odliv peněz. Ukrajinská centrální banka upozornila, že PrivatBank nenaplnila svůj rekapitalizační program a že 97 procent jejích firemních úvěrů směřovalo do podniků spojených s jejími akcionáři.

"Jsme si jisti, že přechod banky do státního vlastnictví je jedinou možnou cestou k záchraně peněz jejích klientů i k záchraně finančního systému," uvedla centrální banka. Zestátnění společnosti PrivatBank podle ní nebude mít výraznější dopad na měnový trh či na vývoj inflace.

Šedesát ukrajinských Poláků prosí o evakuaci z Donbasu. 'Nedá se tu žít, ztratili jsme naději'

Číst článek

Většinu akcií PrivatBank, jejíchž služeb využívá zhruba každý třetí Ukrajinec, vlastní dva z nejbohatších mužů v zemi Ihor Kolomojskyj a Hennadij Boholjubov. Jejich vyjádření k převzetí banky státem zahraniční agentury zatím nepřinesly. Kolomojskyj byl ještě loni podle časopisu Forbes-Ukrajina druhým nejbohatším Ukrajincem s majetkem 1,3 miliardy dolarů. Objem jeho majetek se ale za posledních pět let snížil asi na polovinu. Loni přišel Kolomojskyj po konfliktu s kyjevskou vládou rovněž o post dněpropetrovského gubernátora. Boholjubov byl loni třetím nejbohatším Ukrajincem.

Terč útoků

Vláda neuvedla, kolik peněz do banky investuje, a jak velké tedy bude břemeno pro státní rozpočet. Oznámení přišlo jen několik dní před hlasování parlamentu o rozpočtu na příští rok, který musí splňovat kritéria stanovená mezinárodními věřiteli pro uvolnění další pomoci zemi. Mezinárodní měnový fond schválil Ukrajině loni na jaře čtyřletý úvěrový program v objemu 17,5 miliardy dolarů (téměř 452 miliard Kč), dosud z něj uvolnil zhruba polovinu. Podmínkou pro další uvolnění peněz je mimo jiné, aby vláda zajistila střednědobou fiskální udržitelnost a finanční stabilitu a bojovala s korupcí.

"Samozřejmě že banka potřebovala zvýšit kapitál," uvedl člen vedení PrivatBank Oleh Horochovskyj. Dodal, že takový krok byl v plánu do roku 2018, banka se však podle něj stala terčem série "informačních útoků", které vedly k odlivu peněz individuálních i firemních klientů. "Rozhodnutí dobrovolně a klidně převést banku do státního vlastnictví bylo učiněno, když jsme si uvědomili, že poslední informační útok nemůžeme přežít," uvedl Horochovskyj.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme