Ulčákův e-Invest chce vyměnit insolvenčního správce Sazky

Právní bitva o Sazku pokračuje. Firma e-Invest, spolupracující s managementem loterijní společnosti v úpadku, navrhuje zprostit insolvenčního správce Josefa Cupku funkce. Poukazuje přitom na Cupkovy vazby se skupinou Karla Komárka i na fakt, že na advokátův majetek byla nařízena exekuce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto)

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Insolvenční správce přitom hraje klíčovou roli v posuzování pravosti pohledávek. Může tak v důsledku ovlivnit, jací věřitelé budou mít při hlasování o způsobu řešení úpadku Sazky rozhodující slovo. Věřitelský výbor totiž bude schvalovat mimo jiné i reorganizační plán.

„Je to další pokus lidí kolem managementu Sazky se Cupky zbavit. Jestli bude úspěšný, ukáží další dny a hlavně to, jak se k tomu postaví insolvenční soud,“ řekl redaktor Českého rozhlasu Martin Drtina.

Důvodem je podle něj skutečnost, že právě Cupka bude rozhodovat ještě před schůzí věřitelského výboru o tom, kterou z přihlášených pohledávek odsouhlasí a kterou popře. Jinými slovy bude rozdávat karty před první schůzí věřitelského výboru, kde věřitel s největším objemem pohledávek bude mít hlavní slovo. Přihlášek je údajně něco kolem 2500, soud jich zatím zveřejnil necelou třetinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných scénářích vývoje v Sazce mluví redaktor Českého rozhlasu Martin Drtina v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Největší počet těchto přihlášek tvoří vratné kauce trafikantů v řádech jednotek nebo desítek tisíc. Ale zajímavější spíše je těch několik přihlášek, které nárokují vysoké miliardové pohledávky.

Městský soud v Praze dnes potvrdil, že dostal přihlášku pohledávky za loterijní společností Sazka i od londýnské The Bank of New York Mellon skoro za pět miliard korun. Celková hodnota formálně evidovaných pohledávek je tak nyní bezmála 18 miliard korun.

Pohledávka občanského sdružení Zelený ostrov, uplatněná poslední den lhůty, zhruba půl hodiny před koncem pracovní doby na soudu zatím není zveřejněná v insolvečním rejstříku, nicméně toto občanské sdružení, přes které jdou ze Sazky peníze na splátku vysočanské O2 arény, přihlásilo přes osm miliard korun a je tak svou výší dalece největší.

Přihlášku podepsal mimo jiné Pavel Kořan, šéf ČSTV a takto osoba spřátelená s Alešem Hušákem. To, zda bude přihláška Zeleného ostrova insolvenčním správcem schválena nebo popřena, rozhodne i o tom, jestli Hušákovi lidé budou mít ve věřitelském výboru na prvním důležitém jednání hlavní slovo. A to může rozhodnout i o reorganizačním plánu.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák usiluje o to, aby prošel právě jeho plán na ozdravení firmy. Zapojit by do něj mohl i dříve uvažovanou finanční pomoc od Gladiolusu, který vlastní Penta a Ulčákův e-Invest.

Pražský vrchní soud navíc koncem týdne zrušil omezení, kvůli kterým musela Sazka veškeré výdaje nad půl milionu korun konzultovat se svým správcem.

Igor Maňour, Hanka Shánělová, Martin Drtina, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme