Unie chce do roku 2020 recyklovat polovinu odpadu

Do dvanácti let by se měla v zemích Evropské unie polovina komunálního odpadu recyklovat. Žádá to směrnice o odpadech, kterou dnes schválili poslanci Evropského parlamentu. Právní předpis, který ještě musejí schválit jednotlivé členské státy, by měl pomoci zastavit nárůst produkce odpadků v členských zemích Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

separace odpadu

separace odpadu | Foto: Pražské služby

Každý rok po nás v Evropě zůstanou skoro dvě miliardy tun odpadu. Na jednoho Evropana tedy připadá přibližně tři a půl tuny odpadků. Z toho se recykluje méně než jedna třetina. Směrnice, na které se parlament shodl s Radou ministrů, zavádí cíle, jak a v jakém množství by se měl odpad využívat nebo recyklovat. Do roku 2020 by se tedy poměry vyváženého a zpracovaného odpadu měly výrazně změnit.

Dnes některé státy vyvážejí na skládky až 90 procent odpadu. Jiné ho naopak stejné množství zpracují. Za 12 let by všichni měli recyklovat polovinu vyprodukovaného odpadu. Europoslanci přitom také podpořili zařazení určitých typů spaloven mezi zařízení využívající a ne jen likvidující odpad.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme