Unie dá zemědělcům méně peněz

Zemědělci budou mít jednodušší přístup k unijním dotací, ale dostanou jich méně. Návrh modernizace systému společné zemědělské politiky představila poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boelová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství položilo základy civilizace

Zemědělství položilo základy civilizace | Foto: United States Department of Agriculture

Zemědělci už například nebudou muset určitou část svých polí nechávat ležet ladem. Pro naše farmáře přinesla změna návrhu také to, že škrty v dotacích nebudou tak drastické, jak se předpokládalo.

Agropodniky s ročním příjmem z unijní pokladny nad 300 tisíc eur měly přijít o 45 procent peněz přesahujících tento limit. Podle upraveného návrhu dostanou jen o 9 procent méně. Podobně i menší farmy. Z přesahu nad 200 nebo 100 tisíc eur se jim strhnou 6 a 3 procenta.

Původně to ale měla být až čtvrtina a desetina z jejich dotací. Čeští i slovenští europoslanci mírnější návrh přivítali, ale úplně spokojení s ním nejsou. "Je to o vela mierniešie. Je to veĺké víťazstvo, že sa vobec dosiahol tento stav," řekl poslanec za HZDS Peter Baco.

Ušetřené peníze zůstanou v členských státech a budou se moci použít na rozvoj venkova. Čeští pravicoví poslanci ale připomínají, že nové členské státy stále dostávají nižší dotace než původních 15 členů Unie.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme