Unie má nová pravidla pro ochranu původu potravin

Ministři zemědělství Evropské unie schválili zjednodušení pravidel pro udílení zeměpisných názvů potravinářských specialit - jako je třeba Budějovické pivo nebo sýr Roquefort. Pětadvacítku k tomu přiměla Světová obchodní Organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

občerstvení

občerstvení | Foto: Jan Rosenauer

Na přísná pravidla evropské ochrany názvů regionálních nebo tradičních potravinářských specialit si před několika lety na půdě Světové obchodní organizace stěžovaly Spojené státy a Austrálie. Unie totiž podmiňovala udělení tohoto druhu ochrany existencí obdobného systému v domovské zemi výrobce.

Jenže evropský systém je jedinečný a tudíž nemohli žadatelé zpoza Atlantiku nebo od protinožců uspět. Světová obchodní organizace stížnosti na diskriminaci na území Unie nedávno vyhověla a nařídila Bruselu, aby do dubna provedl patřičné změny. Ty nyní dostaly zelenou a výrobci z nečlenských zemí se se svými žádostmi mohou nyní obracet přímo na Evropskou komisi, což zatím nemohli.

Na seznamu chráněného zeměpisného označení je přes 7 stovek výrobků typu Parmská šunka, Roquefortský sýr nebo Madeirské víno. Z českých produktů je to pouze "Budějovické pivo", "Budějovický měsťanský var" a "Českobudějovické pivo", což si čeští vyjednavači vymohli už přístupové smlouvě, a to kvůli obavám z možného pokračování soudních pří s výrobci amerického piva "Budweisser."

Další více než tři desítky českých výrobků o ochranu usilují. Nejznámější jsou zřejmě případy Olomouckých tvarůžků a Karlovarských oplatků - na užívání těchto názvů si totiž dělají nárok i výrobci v Rakousku a Německu.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme