Unie se chystá omezit vysoké odměny manažerů i jejich zlaté padáky

Mnoho lidí si v současné době utahuje opasky, ale šéfové velkých firem dostávají stále větší odměny, a dokonce když řídí špatně a musí odejít, podnik jim na cestu vyplatí masivní takzvané zlaté padáky. To vadí stále více lidem. Dokonce v konzervativním Švýcarsku rozhodli lidé v referendu o zpřísnění kontroly odměňování vedoucích pracovníků firem. Podobnou cestou chce jít i Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Komisař pro vnitřní trh a služby připravuje zákon, který má dát akcionářům podniků možnost aktivně rozhodovat o výši odměn vedení podniku. A případně vetovat navrhované odměny nebo zlaté padáky. Nová legislativa by měla být hotová ještě letos a bude se týkat veřejně obchodovaných společností.

Rozhodující tak bude mínění většiny akcionářů. Ostatně akcionář je vlastně majitel podniku. Proč by neměl mít právo rozhodovat o výši platu vedení firmy - i ředitel je pouhý zaměstnanec. Zatímco akcionář je vlastník, i když třeba vlastní jen malinkou část podniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném zpřísnění podmínek pro výplatu vysokých manažerských odměn mluvila Jitka Hanžlová

Podobné omezení vysokých odměn se připravuje také v bankovnictví, ale s určitým rozdílem. O omezení nebudou rozhodovat jen akcionáři, ale stanoví se jakýsi strop. Sice ještě není definitivně rozhodnuto o konkrétní podobně, ale ministři financí Evropské unie jsou ve velké míře pro omezení odměn bankéřů.

Zaznívají hlasy, že by například bonus neměl být větší než je základní plat. Odměny jsou součástí legislativního návrhu o kapitálové přiměřenosti bank, který unie vyjednává už deset měsíců a kterým zavádí požadavky mezinárodní dohody bankovních reforem Basel III.

Proti omezování odměn bankéřů je Velká Británie, protože se bojí, aby neodešly velké banky z Londýnské City. Na druhé straně i ve Velké Británii je veřejné mínění silně proti vysokým odměnám bankéřů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme