Unie se o pravidlech pro snižování emisí dohodne do konce roku

Detailní pravidla pro snižování emisí oxidu uhličitého v Evropě si členské státy sedmadvacítky stanoví do konce letošního roku. Na summitu v Bruselu se na tom shodli prezidenti a předsedové vlád zemí Evropské unie. Diskutovali hlavně o tom, jak dosáhnout snížení množství vypouštěných skleníkových plynů, aniž by ohrozili konkurenceschopnost evropských podniků na světových trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Některé, hlavně průmyslově zaměřené státy, včetně Česka, se bojí, aby přísné ekologické limity nepřinutily podniky těžkého průmyslu k přesunutí výroby mimo Evropu.

Především na východ do dynamicky se rozvíjející Číny, Indie, nebo do států Latinské Ameriky. Tam neplatí tak přísné zákony k ochraně životního prostředí a v globálním měřítku by se tak emise oxidu uhličitého ještě zvýšily. Evropa by tak jejich vypouštěné množství snižovala zcela zbytečně.

Jak bude nastaven systém aukčního prodeje emisních povolenek, o tom se má rozhodnout do konce roku. Česko, Polsko, Německo a další státy žádaly, aby se systém nerozjížděl v případě energetických společností naplno už od roku 2013. Částečně jsme byli úspěšní.

"To, co jsme potřebovali prosadit, a to se podařilo, tak je další otevřená diskuze o aukcích u energetických podniků, která proběhne zřejmě na říjnové radě v rámci francouzského předsednictví," uvedl premiér Mirek Topolánek.

Balíček opatření k ochraně klimatu by měla mít Evropská unie připravený do konference o změnách podnebí, která bude na konci roku 2009 v Kodani.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme