Unie zavádí přísnější pravidla označování masných výrobků

V Evropské unii začínají od zítřka platit přísnější pravidla pro označování výrobků z masa. Při nákupech tak lidé na obalu uvidí popis, co skrývají například párky, které kupují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

párky, grilování

párky, grilování | Foto: Jan Rosenauer

Jasné označování výrobků dá lidem možnost, aby si dobře vybrali, co chtějí koupit a co chtějí sníst, říká komisař David Burn. Každý si tak bude moct například přečíst, jestli špekáček nebo párky, které si dává do košíku, obsahují svalovinu nebo jenom tuk, kůži a droby. Složení bude moct zjistit i u dalších výrobků, kde se maso jako surovina používá - tedy třeba paštik, hotových jídel či konzerv. Do dneška platilo šestiměsíční přechodné období, aby se mohli evropští výrobci nové směrnici přizpůsobit. Pokud se ovšem od července proti přísnějším pravidlům prohřeší, čeká je potrestání. Stíhání firem, které nebudou informovat o složení výrobků správně, mají na starosti členské státy.

Pavla Kvapilová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme