Unijní ekonomika by letos měla růst o 2,3 procenta

Evropská komise zveřejnila jarní hospodářský výhled pro země pětadvacítky na období 2006 až 2008. Dobrou zprávou je očekávané zrychlení tempa růstu unijní ekonomiky a předpovídaný pokles nezaměstnanosti. Unie tak letos a napřesrok může očekávat tři a půl milionu nových pracovních míst. Navzdory zdražování ropy se má inflace držet mírně nad dvěma procenty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Ekonomika Unie jako celku po loňském začínajícím oživení letos vzroste o 2,3 procenta. Petr Zahradník, expert České spořitelny pro unijní otázky, ale upozorňuje, že je to stále málo.

"Pro to, aby Evropská unie jednou držela dynamicky krok například se Spojenými státy či Japonskem, tak by zřejmě měla růst ještě podstatně rychleji. Na druhou stranu dobrou zprávou je i to, že zejména nové členské státy včetně České republiky mají daleko rychlejší hospodářský růst, než je průměr Evropské unie samé, jinými slovy právě nové členské země se ukazují býti tahouny hospodářského růstu v celé Evropské unii," uvedl Zahradník.

Prognóza pro Česko počítá s mírným oslabením tempa růstu hospodářství, ale i s poklesem nezaměstnanosti.

Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme