Unijní ekonomika má letos růst o necelé 1 procento

Evropská ekonomika se postupně zotavuje. Růst je ale stále příliš křehký. Říká se v průběžné předpovědi hospodářského vývoje Unie, který zveřejnila Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka EU

Vlajka EU | Foto: Evropská komise

"Ekonomiky Evropské unie se letos odrazí ode dna. Ale odražení nebude nijak výrazné, spíše bude symbolické. A přesune se do fáze pozitivní stagnace," myslí si analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Jan Jedlička ve Světě o druhé.

Velice mírné zlepšení předpovídá unijnímu hospodářství prognóza Evropské komise. Ekonomika má růst jen o 0,7 procent. Ze sedmi sledovaných největších evropských ekonomik by mělo být na nejlepší cestě ven z recese hospodářství Polska.

Jeho hrubý národní produkt má vzrůst o 2,6 procent. Oproti tomu u Španělska se stále předpokládá hospodářský pokles. Mírné zlepšení předpovídá prognóza pro ekonomiky dvou motorů Evropské unie - Francii a Německo. Mají růst o 1,2 procent.

Na evropské ozdravení má podle eurokomisaře pro hospodářské záležitosti Oliho Rehna vliv to, že celosvětová ekonomika posiluje rychleji, než se předpokládalo. Stále ale přetrvává nejistota na finančních trzích.

Pavel Novák, Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme