Unijní energeticko-klimatický balík přijímají v Německu s rozpaky

Rozporuplné reakce vyvolal v Německu "balíček" opatření k ochraně klimatu, na kterém se dohodla Evropská komise. Zástupci průmyslu pak otevřeně mluví o příliš velké zátěži.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brandenburská brána

Brandenburská brána | Foto: de.wikipedia.org

Podle unijní exekutivy má Německo do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého o 14 procent ve srovnání s rokem 2005. Podíl elektřiny získávané z obnovitelných zdrojů, pak má do stejného data činit 18 procent.

Místopředseda Evropské komise, Němec Günter Verheugen, se sám zasadil o to, aby se zpřísnění ekologických opatření nedotklo ocelářského a chemického průmyslu. "Chceme jít světu příkladem, ale zároveň nehodláme páchat hospodářskou sebevraždu," řekl komisař stanici ARD.

Německý ministr životního prostředí Gabriel balíček z "dílny" Evropské komise vítá. Pro jeho zemi prý představuje větší, ale snesitelnou zátěž. Šéf Svazu německého průmyslu Thumann se obává, že splnění ekologických kritérií možná bude stát miliardy eur. Podle něj existuje nebezpečí, že dojde k erozi průmyslové základny v Evropě a především pak v Německu.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme